Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ελλειψη επεξεργασμένων θέσεων για την Κύπρο - του Θόδωρου Μπατρακούλη




         Η Κύπρος δεν έχει απλώς κάποια γεωπολιτική αξία και σημασία, πράγμα που ο καθένας θα πιστοποιούσε. Η σημασία της είναι κεντρική, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του χώρου συνάντησης τριών ηπείρων (Ευρώπης–Ασίας-Αφρικής), στην καρδιά του αξονικού χώρου.
Ασφαλώς ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η γεωγραφικη θέση της Κύπρου. Η Κερύνεια απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα Άδανα. Αυτό προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην Τουρκία για να εκτελέσει σχέδια επεμβάσεών της στο νησί. Πέραν αυτού υπάρχουν και άλλοι λόγοι. ¨Ενας από αυτούς, είναι η απουσία της Ελλάδας.Χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας, πιθανότατο είναι ότι ένας τέτοιος απελευθερωτικός αντικατοχικός ένοπλος αγώνας θα οδηγούσε σε απόκτηση του ελέγχου όλης της Κύπρου από την Τουρκία.
Σήμερα, ο κυπριακός ελληνισμός απειλείται με εξανδραποδισμό. Ποια είναι η υποστήριξη που του παρέχει η Ελλάδα;  Κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει επεξεργασμένες θέσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό. Αυτό είναι γνωστό και σωστά το επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο Παντελής Βουτουρής στην «Καθημερινή της Κυριακής» (20/7/14,http://www.kathimerini.gr/776569/article/proswpa/synentey3eis/mperdemenh-h-taytothta-ths-kyproy).
         Ενα πρόσθετο δείγμα της απουσίας σαφών και επεξεργασμένων θέσεων για την Κύπρο αποτελούν τα δύο κείμενα - με υπογραφές - για το Κυπριακό που παρουσίασαν πρόσφατα δύο ομάδες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (το πρώτο που συνυπογράφουν και ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ - ακόμα και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας - και το δεύτερο των 62). Από την Ελλάδα απαιτείται μια γενναία επανατοποθέτηση στο όλο πρόβλημα. Το συμφέρον του λαού στην Ελλάδα-Κύπρο απαιτεί απόρριψη του νέου σχεδίου, όπως αυτό απεικονίζεται στο «κοινό ανακοινωθέν» Αναστασιάδη-Ερογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε, ότι οι Έλληνες που θα εγκατασταθούν - υποτίθεται στα πλαίσια της «Ομόσπονδης Κύπρου» - στα νυν Κατεχόμενα, δεν θα μπορούν ούτε να ψηφίζουν, ούτε να ψηφίζονται, θα στερούνται δηλαδή βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα πρόκειται για ξεχωριστό κράτος, χαλαρά δεμένο με το νότιο τμήμα του νησιού, ακριβώς για να το κηδεμονεύει αυτό και την πλούσια ΑΟΖ του! Οι Ελληνοκύπριοι δηλαδή πρόσφυγες, που θα γυρίσουν στις εστίες και τις περιουσίες τους ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν λόγο για τον τόπο τους. Αυτός θα είναι και πάλι ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΣ από αναγνωρισμένο και νόμιμο ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ...ΚΡΑΤΕΙ..., όπου δεν θα ισχύουν στοιχειώδη Δημοκρατικά και ανθρώπινα Δικαιώματα!

Θεόδωρος Μπατρακούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου