Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Συναγερμός στην ΕΕ για τις συνέπειες από το εμπάργκο



Συναγερμός στην ΕΕ για τις συνέπειες από το εμπάργκο
Συναγερμός στην ΕΕ για τις συνέπειες από το εμπάργκο

Συναγερμός στην ΕΕ για τις συνέπειες από το εμπάργκο

August 8, 2014 9:22 am Category: Κοσμος, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Leave a comment
Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την 14η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Μόσχα απαγόρευσε χθες τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εξαιτίας των ρωσικών ενεργειών στην κρίση στην Ουκρανία.
«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσόλος.
Η Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν.
Η ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
Η Πολωνία θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της ρωσικής απαγόρευσης στις πολωνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, είπε ο Μάρεκ Σαβίτσκι, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.
«Δεν μπορούσαμε να υποβάλουμε διαμαρτυρία νωρίτερα διότι λάβαμε την πρώτη επίσημη αλληλογραφία (σχετικά με τα μέτρα της Ρωσίας) την Τετάρτη, προηγουμένως είχαμε μόνον την πληροφόρηση που μας παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Σαβίτσκι, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.
Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση της Κομισιόν για τη δημιουργία ειδικής ομάδας που θα μελετήσει τις συνέπειες της απαγόρευσης.
Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε εξάλλου σήμερα ότι οι ρώσοι τελωνειακοί στα σύνορα του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο μεγάλων φορτίων αποτελούμενων από πολωνικό κρέας κοτόπουλου και αυστριακό βοδινό κρέας επικαλούμενοι οδηγίες της ρωσικής κυβέρνησης από την 7η Αυγούστου.
«ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ» ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Η οικονομία της Λιθουανίας θα αντιμετωπίσει περιορισμένες συνέπειες από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά η οικονομική της ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί ελαφρά εάν συνεχιστεί επί μακρόν η ισχύς των κυρώσεων, ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας σήμερα.
«Μπορούμε πλέον να δούμε ότι οι συνέπειες δεν θα είναι πολύ μεγάλες», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Έβαλντας Γκούστας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Εάν η διαδικασία αυτή διαρκέσει περισσότερο, τότε λόγω του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να επιβραδυνθεί κατά 0,2%», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η λιθουανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος.
Πάντως ο Γκούστας επισήμανε πως λιθουανικές εταιρείες μεταφορών και εφοδιασμού ενδέχεται να πληγούν καθώς σχεδόν το ένα δέκατο των αγαθών που μεταφέρουν στη Ρωσία είναι διατροφικά προϊόντα, τόσο από τη Λιθουανία, όσο και από άλλες χώρες.
Οι εξαγωγές τροφίμων από τη Λιθουανία στη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι μόλις στο 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.
ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου