Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Το μπλόκο της Κοκινιάς. Oι κουκουλοφόροι ταγματασφαλίτες σε δράση 17 Αυγούστου 1944



Το μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι "κουκουλοφόροι" ταγματασφαλίτες σε δράση.Βίντεο

17.08.2014 | 00:30
Image
 
     Η ναζιστική Γερμανία κατέρεε και αυτό οδήγησε τους ναζί και τους “φίλους” σε ακόμη πιο ακραίες αντιδράσεις. Στις 17 Αυγούστου του 1944, έγινε το Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Γερμανικές δυνάμεις μαζί με ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη γειτονιά του Πειραιά για να διαπράξουν ένα ακόμη αποτρόπαιο έγκλημα. Οι κάτοικοι της Κοκκινιάς περίμεναν την θηριωδία.Το Μάρτιο του 1944 είχε γίνει η μάχη της Κοκκινιάς.
      Ξημερώματα της 17ης Αυγούστου, δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές: Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί, Ρέντη, Κερατσίνι, Φάληρο, Πειραιά. Ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά γύρω από την πόλη,  στην οποία καταφθάνει μαζί με τους κατακτητές και το μηχανοκίνητο τμήμα του δωσίλογου Ν. Μπουραντά. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, 3.000 Γερμανοί κι Έλληνες ταγματασφαλίτες εισβάλλουν βαριά οπλισμένοι στην Κοκκινιά.
     Μετά τις 6:00΄ ακούγονται τα χωνιά των ταγματασφαλιτών: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός κυριαρχεί παντού. Οι πόρτες των παραγκόσπιτων γκρεμίζονται και όλος ο ανδρικός πληθυσμός σέρνεται στον τόπο του μαρτυρίου.
 
Στις 8:00΄ η πλατεία της Οσίας Ξένης χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και χωρίζονται σε πεντάδες έτσι ώστε οι κουκουλοφόροι να υποδεικνύουν ποιος θα εκτελεστεί.
Οι κουκουλοφόροι προδότες “διαλέγουν” τους προς εκτέλεση που θα γίνει κοντά στη πλατεία ,μπροστά στη μάντρα ενός ταπητουργείου, στη συμβολή των οδών Κιλικίας και Θείρων.
Λίγη ώρα μετά τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται μπροστά στη μάντρα.
Οι Γερμανοί θα εκτελέσουν και μία γυναίκα εκείνο το πρωϊνό. Ήταν Διαμάντω Κουμπάκη,επικεφαλής ομάδας ανταρτών που κρύβονταν στη Κοκκινιά. Οι Γερμανοί τους ανακάλυψαν και εκτέλεσαν την αντάρτισσα.
Στο τέλος της εφιαλτικής ημέρας η Κοκκινιά θρηνούσε 148 νεκρούς. Οι Γερμανοί πήραν και 8.000 ομήρους.
Η τραγωδία του μπλόκου της Κοκκινιάς είχε γίνει ταινία το 1964. Από αυτή είναι το απόσπασμα,στο οποίο περιγράφεται η φρίκη που έζησαν οι κάτοικοι της Κοκκινιάς εκείνο το πρωινό της 17ης Αυγούστου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7J2ekbtnbFk

Πηγή:  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου