Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία θα βλάψει την οικονομία της – Και νέες κυρώσεις

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία θα βλάψει την οικονομία της – Και νέες κυρώσεις
Λευκός Οίκος: Η Ρωσία θα βλάψει την οικονομία της – Και νέες κυρώσεις

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία θα βλάψει την οικονομία της – Και νέες κυρώσεις

August 7, 2014 5:37
Τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της η Δύση για τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία θα βλάψουν τη ρωσική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Φέρμαν πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου, αλλά ούτε είχαν επιπτώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Κόεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αυτή δεν αλλάξει στάση και συνεχίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Εξάλλου ο Κόεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία κατά μιας συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα με το Ιράν και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον όσων τυχόν εμπλακούν σε μια τέτοια συμφωνία.
Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία.
Εξάλλου, μία σύνοδος θα πραγματοποιηθεί «ήδη από την επόμενη εβδομάδα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.
«Μια σύνοδος προβλέπεται (να πραγματοποιηθεί) σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από την επόμενη εβδομάδα» και «αν είναι απαραίτητο» στη συνέχεια θα συγκληθεί ένα άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, δήλωσε ο Λε Φολ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, διευκρινίζοντας ότι είχε επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.
«Αρχικά θα εκτιμήσουμε τα πράγματα (…) και θα λάβουμε αποφάσεις μόλις έχουμε εκτιμήσει πλήρως τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων αυτών που έκανε η Ρωσία», συνέχισε ο γάλλος υπουργός.
Σύμφωνα με τον Λε Φολ, «θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για τους γάλλους και τους ευρωπαίους παραγωγούς. Υπάρχουν επιπτώσεις και υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αποφάσεις θα ληφθούν αρκετά σύντομα για την αλιεία και τα νεκταρίνια».
Τα δύο αυτά προϊόντα βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο μιας δριμείας μάχης μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με την τελευταία να εξάγει περίπου 100.000 τόνους φρούτων στη Ρωσία.
ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου