Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ερυθρός Σταυρός: Συμφωνία για είσοδο οχηματοπομπής στην Α. Ουκρανία



Ερυθρός Σταυρός: Συμφωνία για είσοδο οχηματοπομπής
Ερυθρός Σταυρός: Συμφωνία για είσοδο οχηματοπομπής

Ερυθρός Σταυρός: Συμφωνία για είσοδο οχηματοπομπής

August 16, 2014 4:51 pm
Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σήμερα για τους όρους και τις προϋποθέσεις της διέλευσης στο ουκρανικό έδαφος της ρωσικής οχηματοπομπής η οποία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
«Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η επιθεώρηση της οχηματοπομπής, δήλωσε στον Τύπο ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Ρωσία, ο Πασκάλ Κουτάτ.
Το Κίεβο απομένει ακόμη να εγκρίνει την είσοδο του φορτίου, ενώ η ΔΕΕΣ αναμένει να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» για την μεταφορά της βοήθειας στην άλλη πλευρά των συνόρων, διευκρίνισε ο ίδιος.
Η συνάντηση του Βερολίνου θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ειρηνευτική σύνοδο, εκτιμά το Παρίσι
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που σχεδιάζεται να γίνει στο Βερολίνο αύριο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής συνόδου Κιέβου-Μόσχας, με υπόδειγμα μια συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Νορμανδία τον περασμένο μήνα, εκτιμά η προεδρία της Γαλλίας σε σημερινή ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας εκδόθηκε έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση και επιλεκτικότητα στις στρατιωτικές της ενέργειες» και ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα «αληθινή πολιτική διαδικασία».
«Και οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από ανθρωπιστική άποψη και όσον αφορά τις ανάγκες του πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη [να φιλοξενήσει] μια νέα σύνοδο με τη μορφή εκείνης στη Νορμανδία για να υποστηρίξει τη διαδικασία. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας η οποία προγραμματίζεται για την Κυριακή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη σύνοδο».
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, την 6η Ιουνίου, είχε γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το πυροβολικό της κατέστρεψε μέρος μιας φάλαγγας ρωσικών τεθωρακισμένων που μπήκε στο έδαφός της και ότι οι δυνάμεις της έγιναν στόχος του ρωσικού πυροβολικού, σε μια εξέλιξη που μοιάζει να σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση. Η κυβέρνηση της Ρωσίας διέψευσε ότι οι δυνάμεις της μπήκαν στο έδαφος της Ουκρανίας και αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου «αποκυήματα φαντασίας». Από τη δική της πλευρά, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για τις ενέργειες του NATO κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε πως ελπίζει ότι η συνάντηση στο Βερολίνο θα αποτελέσει ένα βήμα για να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία.
«Ελπίζω ότι επιτέλους θα καταστεί εφικτό να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις βίαιες συγκρούσεις και να διανείμουμε την βοήθεια που χρειάζονται κατεπειγόντως οι άνθρωποι που πλήττονται από τη βία στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Σταϊνμάγερ στην Bild am Sonntag, σύμφωνα με ένα άρθρο που προδημοσιεύθηκε σήμερα πριν από την κυκλοφορία του αυριανού κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου