Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Επίθεση των Κούρδων για το φράγμα της Μοσούλης



Επίθεση των Κούρδων για το φράγμα της Μοσούλης
Επίθεση των Κούρδων για το φράγμα της Μοσούλης

Επίθεση των Κούρδων για το φράγμα της Μοσούλης

August 16, 2014 5:35 pm
Οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση για να ανακαταλάβουν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, το οποίο είναι το σημαντικότερο στη χώρα, δήλωσε ένας ανώτερος Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος.
«Οι Πεσμεργκά (οι Κούρδοι μαχητές), με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, πήραν τον έλεγχο της ανατολικής πλευράς του φράγματος» στην επίθεσή τους μέχρι στιγμής, ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Άμπντελ Ραχμάν Κορίνι.
«Σκοτώσαμε πολλά μέλη του ΙΚ. Συνεχίζουμε να προελαύνουμε και αναμένεται να ανακοινώσουμε καλά νέα τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών άρχισαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι μάχες συνεχίζονταν ακόμη το απόγευμα. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα των Κούρδων να ανακαταλάβουν το φράγμα, το οποίο είχαν καταλάβει μαχητές του ΙΚ την 7η Αυγούστου.
Το ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές της ιρακινής επικράτειας αφού εξαπέλυσε μια κεραυνοβόλο επίθεση πριν από δύο μήνες, ξεκίνησε στις αρχές του Αυγούστου μια σειρά επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ καταλαμβάνοντας πολυάριθμα χωριά και υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως το φράγμα και πετρελαιοπηγές.
Το φράγμα αυτό, στον Τίγρη Ποταμό, στη νότια όχθη της λίμνης της Μοσούλης, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βόρεια της πόλης και εξασφαλίζει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στην πόλη και στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Είναι απολύτως απαραίτητο για την άρδευση τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του Ιράκ.
Το 2007, ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ και ο τότε διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους είχαν προειδοποιήσει πως μια καταστροφή στο φράγμα θα είχε τεράστιες συνέπειες. Σημείωναν ότι υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει και να προκαλέσει πλημμύρες «κατά μήκος του Τίγρη Ποταμού ως και τη Βαγδάτη».
«Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, εάν προκληθεί ρήγμα στο φράγμα της Μοσούλης ενώ αυτό περιέχει τη μέγιστη δυνατότητα (νερού), θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα 20 μέτρων που θα έπληττε την πόλη της Μοσούλης και αυτό θα προκαλούσε πολύ σοβαρές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές», είχαν επισημάνει σε μια επιστολή τους στον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι.
Το ΙΚ χρησιμοποιεί τα φράγματα που ελέγχει ως όπλα, συνεχίζοντας ή διακόπτοντας την ύδρευση σε ευρείες περιοχές. Νωρίτερα φέτος, οι τζιχαντιστές είχαν πλημμυρήσει μεγάλες περιοχές κοντά στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης.
Ωστόσο η Μοσούλη αποτελεί σημαντικό προπύργιο των ανταρτών στο Ιράκ και το φράγμα της θεωρείται κρίσιμο για την οικονομία του «χαλιφάτου» που ανακοίνωσε ότι εγκαθιδρύει το ΙΚ στα τέλη του Ιουνίου.
ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου