Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Νομπελίστες οικονομολόγοι «μαστιγώνουν» την Μέρκελ για τις πολιτικές λιτότητας -Η απάντηση της Γερμανίδα καγκελαρίου



Νομπελίστες οικονομολόγοι «μαστιγώνουν» την Μέρκελ για τις πολιτικές λιτότητας -Η απάντηση της Γερμανίδα καγκελαρίου
23.08.2014 09:56
  •  
  •  
  •  
Σφοδρή επίθεση κατά της στρατηγικής της Ευρωζώνης προειδοποιώντας ότι οι περιοριστικές πολιτικές ενέχουν τον κίνδυνο η ύφεση να συνεχιστεί για χρόνια ακόμη και να υπάρχει νέα έκρηξη της κρίσης χρέους εξαπέλυσαν τα μεγαλύτερα οικονομικά κεφάλια του κόσμου, στην πέμπτη σύναξη των κατόχων βραβείων Νόμπελ στο Λιντάου της Γερμανίας.
 
Ντάιμοντ: Πίσσα και πούπουλο θα ρίξουν οι ιστορικοί στους Ευρωπαίους τραπεζίτες
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πίτερ Ντάιαμοντ, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στον  τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας εκτίμησε ότι νέοι  Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. «Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσες λίγες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τις πολιτικές που είναι τόσο εκπληκτικά καταστροφικές», πρόσθεσε και συμπλήρωσε εμφατικά:  «Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες».
Στίγκλιτς: Καταστροφική αποτυχία οι πολιτικές λιτότητας
Ο Γιόσεφ Στίγκλιτς  χαρακτήρισε τις πολιτικές λιτότητας «καταστροφική αποτυχία», αφού όπως είπε είναι υπεύθυνες για τη μηδενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο πρώτο μισό του έτους, ενώ παράλληλα, προειδοποίησε ότι «υπάρχει κίνδυνος για μια ύφεση που θα διαρκέσει χρόνια και που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας».
Ακόμη, ο κορυφαίος οικονομολόγος δήλωσε ανήσυχος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης για την οποία σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων». Επισήμανε ότι ο χώρος του κοινού νομίσματος δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. «Η ευρωζώνη πλήττεται από μια ολέθρια πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός νομπελίστας, προσθέτοντας ότι επί χρόνια πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες δραστηριοποιούνταν με εσφαλμένα μοντέλα και υποθέσεις.

Υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανασταλτικές επιδράσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη, τόνισε ο Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα, που έχουν εκδηλωθεί οδυνηρά αυτά τα λάθη, δεν διακρίνεται καμία αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Άλλοι οικονομολόγοι ανέφεραν στο συνέδριο του Λιντάου τα παραδείγματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που κατόρθωσαν να φτάσουν στο προ της κρίσης επίπεδο. Με μια διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, υποστήριξαν πολλοί οικονομολόγοι. «Η ευρωζώνη καταβάλλει τώρα ένα υψηλότατο τίμημα», σχολίασε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι το ευρώ, με τους αυστηρούς κανονισμούς του, έχει γίνει στενός κορσές για τις χώρες-μέλη. Με το άκαμπτο αυτό σύστημα δεν μπορούν να διευθετηθούν κατάλληλα οι κρίσεις στις χώρες-μέλη και οι υφέσεις της οικονομίας εξελίσσονται σε κρίσεις. «Τώρα η μία χώρα μετά την άλλη ολισθαίνει στην κρίση και αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε αντιμέτωποι με συστημικά σφάλματα», σχολιάζει ο Στίγκλιτς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «απαιτείται αλλαγή συστήματος».
Ωστόσο, ο νομπελίστας δεν τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της ευρωζώνης, καθώς όπως είπε μια τέτοια εξέλιξη θα είχε υπερβολικά μεγάλο κόστος. Ο μόνος τρόπος για την αποτροπή της κρίσης είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ η Γερμανία καλείται να αποβάλει τους φόβους της στο ζήτημα της Δημοσιονομικής Ένωσης. «Η ευρωζώνη χρειάζεται τα ευρωομόλογα προκειμένου να μπορούν οι χώρες να αναχρηματοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους», αποφαίνεται ο οικονομολόγος, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η σκληρή γερμανική πολιτική στο θέμα αυτό έχει στερήσει τρισεκατομμύρια από την ευημερία.
Μέρκελ: Οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους

Η Γερμανίδα καγκελάριος απαντώντας στην κριτική  τόνισε ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα νόμισμα για 18 κράτη όταν τα κυρίαρχα κοινοβούλια αρνούνται να συμμορφωθούν με πολιτικές που αποφασίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ επέμεινε ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους. «Οι πρώτοι καρποί μιας βιώσιμης ανάκαμψης είναι πλέον ορατοί», προσέθεσε.
 
Σιμς: Εγώ θα συμβούλευα την Ελλάδα να ετοιμάζει εφεδρικό σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ
Ωστόσο, ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής Κρίστοφερ Σίμς  τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το ευρώ χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, γιατί όπως τόνισε το χτύπημα γίνεται ολοένα και χειρότερο. «Αν μπορούσα να συμβουλεύσω την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή ακόμα και την Ισπανία, θα τους έλεγα να ετοιμάζουν εφεδρικά σχέδια για την έξοδό τους από το ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην παρουσία στην νομισματική ένωση αν αυτό που συμβαίνει μετά από ένα σοκαριστικό χτύπημα είναι το χτύπημα αυτό να γίνεται ολοένα και χειρότερο» ανέφερε ο Σίμς.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι  το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μεγάλο, «μια μορφή χρεοκοπίας». Δικαιολόγησε, όμως, την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας ότι η παραμονή στο ευρώ «είναι επίσης πολύ κοστοβόρα για τις χώρες αυτές».

 «Οι Ευρωπαίοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που είναι χειρότερο από αυτόν του Χρυσού Κανόνα. Είναι σαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δανείζονται σε δολάρια» κατέληξε.

http://www.iefimerida.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου