Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σε κίνδυνο και το Ιρακινό Κουρδιστάν – Το PKK στέλλει ενισχύσεις



Σε κίνδυνο και το Ιρακινό Κουρδιστάν – Το PKK στέλλει ενισχύσεις

Σε κίνδυνο και το Ιρακινό Κουρδιστάν – Το PKK στέλλει ενισχύσεις

Ο πρόεδρος του αυτόνομου κουρδικού θύλακα του Ιράκ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα ανακαταληφθούν οι περιοχές όπου ζουν μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εκτέλεσαν δεκάδες μειονοτικούς.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις ζωές μας για να προασπίσουμε τη γη και την αξιοπρέπεια των αδελφών μας Γεζίντι», δήλωσε ο κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί στον Μπάμπα Σέιχ, τον θρησκευτικό ηγέτη της μειονότητας αυτής, η οποία ομιλεί την κουρδική γλώσσα.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν νωρίτερα σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι 67 νέοι άνδρες, μέλη της ελάχιστα γνωστής εκτός Ιράκ μειονότητας, εκτελέστηκαν από τους εξτρεμιστές στην πόλη Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αρνήθηκαν να προσηλυτισθούν στο Ισλάμ.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οι άνδρες αυτοί είχαν αιχμαλωτιστεί όταν οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν εξ εφόδου την πόλη την Κυριακή, σε μια εξέλιξη η οποία εξώθησε εκατοντάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την Σίντζαρ.
Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων BasNews μετέδωσε ότι 88 μέλη της μειονότητας Γεζίντι εκτελέστηκαν. Δεκάδες άλλοι νέοι άνδρες προσηλυτίσθηκαν στο Ισλάμ διότι φοβήθηκαν ότι θα είχαν την ίδια τύχη, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Κάτοικοι εγκατέλειψαν μαζικά τη Σίντζαρ, μια πόλη 310.000 κατοίκων όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω της προέλασης του ΙΚ, και κοντινά χωριά. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύεται ότι αναζήτησαν σχετική ασφάλεια στο όρος Σίντζαρ, καθώς οι τζιχαντιστές κάνουν εφόδους σε πολλές περιοχές της επαρχίας Νινευή οι οποίες ως το Σάββατο ελέγχονταν από τους Πεσμεργκά, τους κούρδους μαχητές.
Δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ανέφεραν εξάλλου ότι μετέβησαν στην περιοχή για να συμβάλουν στην υπεράσπιση των πολιτών μετά την υποχώρηση των Πεσμεργκά, του στρατού του ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι Επιτροπές Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), μια παραστρατιωτική δύναμη η οποία ελέγχει τις περισσότερες κουρδικές περιοχές στη Συρία, ανέφερε ότι απέκρουσε τις προσπάθειες των μαχητών του ΙΚ να περικυκλώσουν το Όρος Σίντζαρ.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να ελεγχθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Ένας φύλαρχος στην περιοχή Σίντζαρ, ο Χάλαφ Ελίας, δήλωσε σε ένα κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο πως ανησυχεί για την τύχη 2.000 και πλέον μελών της μειονότητας Γεζίντι που πιστεύεται ότι επέστρεψαν στο χωριό Ουάρντι χθες Κυριακή, αφού έλαβαν εγγυήσεις από τους ισλαμιστές.
Εκατοντάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια υπέρ των μειονοτικών Γεζίντι. Στην κουρδική πρωτεύουσα, την Αρμπίλ, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην τοπική βουλή για να ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους πολίτες οι οποίοι έχουν καταφύγει στο όρος Σίντζαρ.
Οι ισλαμιστές θεωρούν τους Γεζίντι απίστους ή ακόμη και «λάτρεις του Σατανά». Οι μειονοτικοί είχαν στο παρελθόν στοχοθετηθεί επανειλημμένα από τους ισλαμιστές, με μια σειρά ταυτόχρονων βομβιστικών επιθέσεων το 2007 να στοιχίζει τη ζωή σε 300 και πλέον.
Εξάλλου ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε σήμερα την πολεμική αεροπορία του Ιράκ να παράσχει υποστήριξη στους μαχητές Πεσμεργκά που μάχονται εναντίον του ΙΚ, σε μια μάλλον σπάνια ένδειξη διάθεσης συνεργασίας της Βαγδάτης με την κουρδική μειονότητα. Σύμφωνα με τον Κάσεμ Άτα, εκπρόσωπο του Μάλικι για στρατιωτικά ζητήματα, ήδη η αεροπορία έπληξε στόχους των ισλαμιστών μαχητών στη Σίντζαρ.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν μόλις μία ημέρα πριν το κοινοβούλιο του Ιράκ συνεδριάσει για να εξετάσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Το PKK καλεί όλους τους Κούρδους να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κάλεσε σήμερα όλους τους Κούρδους να πολεμήσουν εναντίον των μαχητών των Ισλαμικού κράτους, που προελαύνουν στο ιρακινό έδαφος προς την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι κατοικούν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Τουρκία ως τη βορειοανατολική Συρία και από το βόρειο Ιράκ ως το δυτικό Ιράν.
«Όλοι οι Κούρδοι στον βορρά, στην ανατολή, στον νότο και στη δύση πρέπει να εξεγερθούν εναντίον της επίθεσης εναντίον των Κούρδων στη Σίντζαρ (στο βόρειο Ιράκ)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το PKK.
«Όλες οι κουρδικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμμετέχουν στην αντίσταση αυτή (. . .). Όταν οι Κούρδοι δέχονται επίθεση, πρέπει να δείξουν στους επιτιθέμενους ότι θα βρουν όλους τους Κούρδους απέναντί τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, οι Πεσμεργκά, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους μπροστά στην προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι την Κυριακή έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις αλλά και το φράγμα της Μοσούλης.
«Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος», είπε ένας κούρδος αξιωματούχος. «Τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες και θα πάρουμε πίσω ακόμη και τη Μοσούλη. Πιστεύω τις επόμενες 48 με 72 ώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το ΙΚ σημείωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη μεγαλύτερη νίκη του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων καταλαμβάνοντας τρεις πόλεις στην περιοχή της Μοσούλης, το φράγμα της πόλης —το μεγαλύτερο του Ιράκ—, αλλά και μια πέμπτη πετρελαιοπηγή.
Η νέα προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι στα τέλη του Ιουνίου εγκαθίδρυσαν ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν τον έλεγχό τους στον τομέα της Μοσούλης και να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στις δύο χώρες.
Στο μεταξύ κούρδοι μαχητές από τη Συρία έχουν φτάσει στο Ιράκ για να ενισχύσουν τους Πεσμεργκά.
«Το (συριακό, κουρδικό) κόμμα Δημοκρατική Ένωση (PYD) μάχεται στις περιοχές της Σίντζαρ και της Ράμπια» στο βόρειο Ιράκ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρακινού στρατού, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνέβη σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να υποστηρίξει τους Πεσμεργκά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Κάσεμ Άτα.
«Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολές στους επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας (…) να προσφέρουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις των Πεσμεργκά», πρόσθεσε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA – Φωτογραφία State Department
http://mignatiou.com/2014/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου