Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Χαλιφάτο του Ιράκ:Ο μεγάλος διωγμός των χριστιανών

Αυγούστου 8, 2014 at 10:39 πμ

Χαλιφάτο του Ιράκ:Ο μεγάλος διωγμός των χριστιανών

Ο μεγάλος διωγμός των χριστιανών

Από το Έθνος
Το Ιράκ βυθίζεται πλέον με ταχείς ρυθμούς στο χάος μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) προελαύνουν στον Βορρά σπέρνοντας τον τρόμο στους χριστιανικούς πληθυσμούς και στις λοιπές θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής (σιίτες, γεζίντι, σαμπάκ κ.ά.).
Ο μεγάλος διωγμός των χριστιανών
Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί έχουν τραπεί σε φυγή προκειμένου να γλιτώσουν από τη μανία των ακραίων ισλαμιστών που κατέλαβαν την πόλη Καρακός, τη μεγαλύτερη αμιγώς χριστιανική πόλη του Ιράκ. «Οι πόλεις Καρακός, Ταλ Κάιφ, Μπαρτέλα και Καραμλές έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους και βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Πρόκειται για τραγική κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που συμβαίνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλδαίος αρχιεπίσκοπος του Κιρκούκ και της Σουλεϊμανίγια, Τόμας Τζόζεφ.
Υπολογίζεται πως μόνο στο Καρακός βρίσκονταν περισσότεροι από 50.000 χριστιανοί και ενώ πολυπληθής ήταν και η χριστιανική κοινότητα στο Ταλ Κάιφ.
Ο μεγάλος διωγμός των χριστιανών
Ολες οι παραπάνω πόλεις βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν πως τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει συνολικά 15 πόλεις, μία στρατιωτική βάση, καθώς και το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης στον ποταμό Τίγρη (το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας) από το οποίο εξαρτάται μεγάλο μέρος του Ιράκ.
Μαρτυρίες
Κάποιες μαρτυρίες θέλουν μάλιστα τους τζιχαντιστές να βρίσκονται μόλις 30 λεπτά έξω από το Ερμπίλ.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική, κυρίως για τους χριστιανούς και τις λοιπές θρησκευτικές μειονότητες, που κινδυνεύουν πλέον με αφανισμό μπροστά στη μανία των φονταμενταλιστών.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φημίζονται άλλωστε για την αγριότητά τους, όπως έχει φανεί και από τα βίντεο με τις… σταυρώσεις, τους αποκεφαλισμούς και τις μαζικές εκτελέσεις που έχουν δώσει στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστική είναι η αγωνιώδης έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου «να προστατέψει όσους απειλούνται από τη βία, να εξασφαλίσει την αποστολή βοήθειας σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να σταματήσει το ανθρωπιστικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός πως χθες άρχισαν να κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια για κατεπείγοντα στοχευμένα αεροπορικά χτυπήματα των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι «New York Times» υποστήριξαν πως ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αεροπορικών βομβαρδιστικών προκειμένου να προστατευθούν τα περίπου 40.000 μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων που έχουν παγιδευτεί στο όρος Σίντζαρ.
Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος ωστόσο δεν επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας πως η όποια στρατιωτική δράση από μέρους των ΗΠΑ θα πρέπει να συνδεθεί με τις πολιτικές εξελίξεις στη Βαγδάτη, όπου οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση παρά το γεγονός πως οι εκλογές έγιναν τον περασμένο Απρίλιο.
Η Γαλλία από την πλευρά της παρουσιάστηκε χθες έτοιμη να «προσφέρει υποστήριξη» στις δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών και ζήτησε παράλληλα την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ορίστηκε για τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η ανησυχία κορυφώνεται, με τις πετρελαϊκές Exxon Mobil και Chevron να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Πολλοί από τους εκτοπισμένους έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν με τα πόδια στην Τουρκία, η οποία ωστόσο υπενθυμίζεται πως φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 1,2 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ρυθμίσει τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας, η οποία δήλωσε μεν πρόθυμη να υποδεχτεί τους εκτοπισμένους, αλλά κατά προτίμηση σε καταυλισμούς εντός του Ιράκ.
ΠΟΛΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ
Εφυγαν άρον άρον από το Καρακός
Πόλη με μακρά χριστιανική ιστορία, το Καρακός βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ, περίπου 30 χλμ. μακριά από τη Μοσούλη, και έχει επιβιώσει από διάφορες επιδρομές κατά καιρούς (Περσών, Κούρδων κ.ά.) καταφέρνοντας να διατηρήσει τη χριστιανική του ταυτότητα μέσα στους αιώνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμιγώς χριστιανική πόλη του Ιράκ στην οποία μάλιστα υπάρχουν και δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες, κάποιες από αυτές με ιστορία πολλών αιώνων. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χριστιανοί ζουν στη γεωγραφική περιοχή του Ιράκ εδώ και 2.000 χρόνια.
Ο πληθυσμός του Καρακός υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα, από τα οποία ωστόσο τα περισσότερα πρέπει πλέον να έχουν τραπεί σε φυγή. Συνολικά στο Ιράκ τη δεκαετία του 1990 οι χριστιανοί υπολογίζονταν σε περίπου 1 εκατ. Κατά την εισβολή των Αμερικανών το 2003, ο αριθμός τους υπολογίζεται πως είχε πέσει στους 800.000. Η επέλαση των τζιχαντιστών έχει υποχρεώσει σε μαζική φυγή τους χριστιανικούς πληθυσμούς στο βόρειο Ιράκ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου