Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Στην Κριμαία ο Πούτιν Τετάρτη και Πέμπτη Εν μέσω φόβων ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην ανατολική Ουκρανία



13/8/14

Στην Κριμαία ο Πούτιν Τετάρτη και Πέμπτη

Εν μέσω φόβων ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην ανατολική Ουκρανία

Τη στιγμή που η προσοχή διεθνώς είναι στραμμένη στον κίνδυνο ρωσικής επέμβασης στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας με πρόσχημα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Κριμαία.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων
Itar-tass μεταδίδει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προεδρεύσει την Τετάρτη συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τα μέλη του οποίου θα ταξιδέψουν μαζί του στην προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο.

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με βουλευτές κομμάτων που εκπροσωπούνται στη ρωσική Δούμα.
 

«Αναμένεται να έχει μία ειλικρινή συζήτηση με βουλευτές για καίριες πτυχές εσωτερικών θεμάτων που τέθηκαν στους βουλευτές κατά τις συναντήσεις του με το εκλογικό σώμα και τους εργαζομένους, περιλαμβανομένων εκείνων στη δημοκρατία της Κριμαίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στη συνεδρίαση θα παραστούν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος της Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν, υπουργοί της κυβέρνησης και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία ανακοινώνεται τη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να κινηθεί προς επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μία ανθρωπιστική επιχείρηση για τους αμάχους.

Κονβόι 280 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αναχωρήσει από τη Μόσχα με κατεύθυνση την ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εάν συνοδεύονται από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε την Τρίτη ότι η οχηματοπομπή των φορτηγών - κατά τον επίσημο αριθμό - που κατευθύνεται στην ανατολική Ουκρανία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει τα σύνορα μόνον υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και πληρώντας τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο.

«Αφού περάσει τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, η οχηματοπομπή θα τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ένα στέλεχος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε νωρίτερα σήμερα ότι η βοήθεια θα εκφορτωθεί από τα ρωσικά φορτηγά και θα μεταφερθεί από τα στελέχη της ΔΕΕΣ με άλλα οχήματα. Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ δεν έκανε πάντως καμιά αναφορά σε αυτόν τον όρο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε την Τρίτη νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο εξέθεσε τις «πολύ έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο μίας «μονομερούς ρωσικής αποστολής στο ρωσικό έδαφος», βάσει ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ολάντ «αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και επέμεινε στο γεγονός ότι μία ανθρωπιστική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει στο ουκρανικό έδαφος παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τις ουκρανικές εθνικές αρχές», όπως και «η μορφή και οι όροι» της επιχείρησης αυτής, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες η αρμόδια κοινοτική επίτροπος δήλωσε ότι θα διατεθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όσους έχουν πληγεί από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Η επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η αρωγή αυτή δεν πρέπει να διανεμηθεί με κριτήριο «πολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς».

«Είναι πολύ σημαντικό η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, να συμμορφώνεται προς τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας» δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας έμμεσα τη Μόσχα.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε επίσης πως θα περάσουν «ημέρες» πριν η ρωσική οχηματοπομπή φθάσει στα σύνορα με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς θα διανεμηθεί η αρωγή σε όσους την έχουν ανάγκη.

Πρέπει να «επαληθεύεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιεχόμενο της ανθρωπιστικής βοήθειας [είναι] ακριβώς αυτό, ανθρωπιστική βοήθεια» επέμεινε η Γκεοργκίεβα.
 
Πηγή: ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου