Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Ποροσένκο στις ΗΠΑ Κλειστές οι δίοδοιΠοροσένκο στις ΗΠΑ: Κλειστές οι δίοδοι
Ποροσένκο στις ΗΠΑ: Κλειστές οι δίοδοι

Ποροσένκο στις ΗΠΑ: Κλειστές οι δίοδοι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι τα σημεία διέλευσης από όπου θα περάσει το κομβόι των οχημάτων που μεταφέρει ρωσική βοήθεια προς τους πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας, εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή καθώς παραμένει ο κίνδυνος από ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών.
Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε αυτήν την εκτίμηση κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος Ποροσένκο και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η ενέργεια της Ρωσίας να στείλει αποστολή με στρατιωτική φάλαγγα κατά μήκος των συνόρων στην Ουκρανία και η συνέχιση του εξοπλισμού των αυτονομιστών με την παροχή προηγμένων όπλων είναι πράξεις ασυμβίβαστες με οποιαδήποτε επιθυμία της Μόσχας και της διεθνούς κοινότητας για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την οποία είχαν σήμερα ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις της Μόσχας ότι θέλει να συμβάλει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως το γεγονός ότι η Ρωσία στέλνει φάλαγγες με στρατιωτικά οχήματα να περνούν τα σύνορα και να μπαίνουν στην Ουκρανία και το γεγονός πως συνεχίζει να προμηθεύει με προηγμένα όπλα τους αυτονομιστές δεν είναι συνεπές με την όποια επιθυμία να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του για την συνομιλία Μπάιντεν-Ποροσένκο.
«Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης και κάλεσαν τη Ρωσία να εισέλθει επιδεικνύοντας καλή πίστη σε διαπραγματεύσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μέρκελ και Ποροσένκο συμφωνούν πως οι παραδόσεις όπλων από τη Ρωσία στους αυτονομιστές πρέπει να σταματήσουν
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη σήμερα ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Ρωσία στους αυτονομιστές στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το θέμα της συζήτησης ήταν, πάνω απ’ όλα, οι αναφορές που επιβεβαιώθηκαν από τους αυτονομιστές σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης από τη Ρωσία και οι ενισχύσεις με μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η Μέρκελ αξιώνει από τη Μόσχα να πάρει θέση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές και τις δηλώσεις των αυτονομιστών.
«Συμφώνησαν επίσης ότι αυτές οι παραδόσεις όπλων πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Ένας αυτονομιστής ηγέτες ανέφερε σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα ότι οι αντάρτες έχουν δεχθεί ενισχύσεις —μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία—, καθώς και νέα τεθωρακισμένα.
Η Μέρκελ διατύπωσε παρόμοια αιτήματα χθες Παρασκευή σε μια συνομιλία της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την είδηση της καταστροφής από το ουκρανικό πυροβολικό μιας φάλαγγας τεθωρακισμένων η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, πέρασε στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα πάντως διέψευσε την πληροφορία αυτή κάνοντας λόγο περί «αποκυημάτων φαντασίας».
ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου