Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ουκρανία Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι - συνεχίζονται οι μάχες στο Ντόνετσκ

21/8/14

Ουκρανία: Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι – συνεχίζονται οι μάχες στο Ντόνετσκ

REUTERS/ALEXANDER DEMIANCHUK
Προσωρινός καταυλισμός ουκρανών προσφύγων στα σύνορα με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την UNHCR 197.400 άνθρωποι έχουν καταφύγει προς τη Ρωσία (78.000 εκ των οποίων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα).
Τουλάχιστον 415.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας ή στη Ρωσία κυρίως» ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας «υπάρχουν 190.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άριαν Ρούμερι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα καταγραφής και εμείς γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν εγγραφεί» προσέθεσε η ίδια.
Επιπλέον σύμφωνα με την UNHCR 197.400 άνθρωποι έχουν καταφύγει προς τη Ρωσία (78.000 εκ των οποίων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα).
Την ίδια ώρα 14.600 έχουν φύγει προς την Πολωνία και 13.883 προς τη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, που δημοσιεύτηκε την 5η Αυγούστου, 117.000 άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία και 168.000 είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία.
Εδώ και τέσσερις μήνες, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2000 και πλέον ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 5.000 και πλέον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 15 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και 20 κέντρα υγείας έχουν κλείσει.
Εν τω μεταξύ οβίδες έπληξαν την Πέμπτη το κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία κοντά στο στάδιο της Σαχτάρ Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον 10 εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πόλης.
Οι οβίδες έπληξαν την περιοχή σε απόσταση σχεδόν ενός  χιλιομέτρου από το στάδιο, ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα το έχει εγκαταλείψει προκειμένου να παίζει στο Λβιβ (δυτικά) και το Κίεβο εξαιτίας των συγκρούσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου