Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πούτιν: Να δώσουμε τέλος στην αιματοχυσία



Πούτιν: Να δώσουμε τέλος στην αιματοχυσία
Πούτιν: Να δώσουμε τέλος στην αιματοχυσία
Πούτιν: Να δώσουμε τέλος στην αιματοχυσία
August 26, 2014 5:54 pm
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν την αναγκαιότητα να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία της Ουκρανίας, αλλά είναι θέμα του Κιέβου να επεξεργαστεί τους όρους για μια κατάπαυση του πυρός με τους αυτονομιστές αντάρτες.
Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Ποροσένκο η Ρωσία είναι έτοιμη να «κάνει κάτι», αν ξεκινήσει μια διαδικασία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον ουκρανό πρόεδρο
Όσον αφορά το θέμα των ρώσων στρατιωτών τους οποίους το Κίεβο αναφέρει ότι συνέλαβε σε ουκρανικό έδαφος ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ρώσοι στρατιώτες ήταν σε θέση να εισέλθουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα. «Δεν έχω λάβει πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας. Αλλά από ότι άκουσα, περιπολούσαν στα σύνορα και θα μπορούσαν να είναι στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο κ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του στο Μινσκ.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών τους στο Μίνσκ της Λευκορωσίας να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «ένας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα».
Ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε επίσης ότι οι πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ, όπου συμμετείχαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ήταν «σκληρές και περίπλοκες».
Λαβρόφ: Επιτυχημένες οι συνομιλίες στο Μινσκ με Ποροσένκο
Μετά από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκαν στο Μίνσκ της Λευκορωσίας οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πέτρο Ποροσένκο και η ουκρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε από την κατοικία του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ, χωρίς όμως να γίνουν δημόσιες δηλώσεις όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι διμερείς συνομιλίες ήταν “επιτυχμένες” ενώ ο ομόλογός του της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν ανέφερε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι συνομιλίες ήταν «δύσκολες αλλά ενδιαφέρουσες».
Η Άστον χαρακτήρισε τις πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ «θερμές» και «θετικές»
Οι πολυμερείς συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν θερμές και θετικές, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον απόψε.
Η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας, είπε πως η ίδια επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, να ελεγχθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς με τρόπο που να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο, και να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία ώστε να διευθετηθούν οι εσωτερικές διαφορές των Ουκρανών.
«Ήταν θερμές αλλά και θετικές. Υπήρχε μια αίσθηση πως ο καθένας [από τους συμμετέχοντες] είχε την ευθύνη να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να επιλυθεί» η κρίση, δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Η συνάντηση που είχαν απόψε στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο για την ουκρανική κρίση ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Η διμερής συνάντηση αυτή έγινε μετά τις πολυμερείς συνομιλίες κατά τις οποίες οι ηγέτες των δύο χωρών, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ηγέτες των κρατών της Τελωνειακής Ένωσης αναζήτησαν μια λύση για την κρίση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που φιλοξένησε τη σύνοδο, χαρακτήρισε τις συνομιλίες “δύσκολες”.
ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου