Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Βοήθεια στους χριστιανούς του Ιράκ στέλνει ο Πάπας




Βοήθεια στους χριστιανούς του Ιράκ στέλνει ο Πάπας

Βοήθεια στους χριστιανούς του Ιράκ στέλνει ο Πάπας

August 8, 2014
Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε σήμερα να στείλει τον καρδινάλιο Φερνάντο Φιλόνι, τον πρώην νούντσιο της Αγίας Έδρας στο Ιράκ, στους κατοίκους του βορρά της χώρας αυτής, μεγάλο μέρος των οποίων είναι χριστιανοί που προσπαθούν να φύγουν για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σε λακωνική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πάπα ανέφερε ότι “λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Άγιος Πατέρας διόρισε τον καρδινάλιο Φιλόνι ως ειδικό απεσταλμένο του, με στόχο να εκφράσει την πνευματική αλληλεγγύη της Εκκλησίας στους πληθυσμούς που υποφέρουν”.
Ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι είπε ότι ο καρδινάλιος Φιλόνι θα αναχωρήσει “γρήγορα” για το Ιρακινό Κουρδιστάν, όμως η ακριβής ημερομηνία και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη. “Προβλέπεται να μεταφέρει επίσης βοήθεια εκ μέρους του Άγιου Πατέρα” στους πρόσφυγες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή του πάπα αποτελεί συνέχεια της έκκλησης που έκανε την Πέμπτη προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους χριστιανούς, τους Γεζίντι και τις άλλες κοινότητες του Ιράκ που απειλούνται από τους σουνίτες τζιχαντιστές.
Ο καρδινάλιος Φιλόνι σκοπεύει να συναντηθεί στο Ιράκ με τις πολιτικές αρχές αλλά και με τους επισκόπους της περιοχής. Ο Φιλόνι ήταν νούντσιος (πρεσβευτής) του Βατικανού στο Ιράκ και την Ιορδανία από το 2001 μέχρι το 2006 και ήταν ο μοναδικός ξένος διπλωμάτης που παρέμεινε στη Βαγδάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης που ξεκίνησε το 2003 για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
ΠΗΓΗ: AFP, APE-MPE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου