Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

''Μπαρμπαρός'' για όλες τις δουλειές



“Μπαρμπαρός” για όλες τις δουλειές
“Μπαρμπαρός” για όλες τις δουλειές
“Μπαρμπαρός” για όλες τις δουλειές
August 26, 2014 3:03 am
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» πλέει προς τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, για να εκτελέσει κι αυτή τη φορά τις εντολές της Άγκυρας για δημιουργία και συντήρηση κλίματος έντασης. Το γεγονός ότι το σκάφος θα φθάσει στην περιοχή λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, θεωρείται ως ένα πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα για το Κυπριακό ενόψει διεργασιών.  Έτσι άλλωστε το εκλαμβάνει και η Λευκωσία, που αντιδρά στις τουρκικές μεθοδεύσεις καθώς θεωρεί πως η ενέργεια αυτή γίνεται ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.
Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», με βάση τη NAVTEX που έχει εκδοθεί, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά», έχει δεσμεύσει περιοχή για έρευνες από την 24η Αυγούστου μέχρι και την 2α Οκτωβρίου 2014. Οι έρευνες θα καλύψουν την περιοχή από το Ριζοκάρπασο και βορείως του νησιού προς τη Μερσίνα. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη  τη συμφωνίας της με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη συμφωνία το ψευδοκράτος παραχωρεί θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία! Οι έρευνες του «Μπαρμπαρός», θα συμπέσουν χρονικά με αυτές που θα διεξάγει η ιταλική ΕΝΙ, στα τεμάχια 2,3,9 της κυπριακής ΑΟΖ. Τούτο, όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή δεν θεωρείται τυχαίο. Η ίδια πηγή σημείωνε πως στο θέμα των υδρογονανθράκων αναμένεται ότι θα αναφερθεί ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα κατεχόμενα, την 1η Σεπτεμβρίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη εξήγγειλε καταγγελία της τουρκικής ενέργειας σε Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους οργανισμούς. Την ίδια ώρα επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι πλευρά μας είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες» τονίζει σε σχέση με τις τουρκικές μεθοδεύσεις: «Σε αυτό το περιβάλλον το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο  Μπαρμπαρός στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν». Οι ενέργειες αυτές, αναφέρει,  παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ανάμεσα σε άλλα αντιβαίνουν τις υποχρεώσεις τις Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ: Θα παίξει και με το νερό ο Ταγίπ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ το επικοινωνιακό παιχνίδι οι Τούρκοι σε σχέση με το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Το ζήτημα τούτο, άλλωστε, αναμένεται ότι θα αναδείξει ως δική του προσωπική επιτυχία ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα τα κατεχόμενα. Η τουρκική εφημερίδα «Τουρκιγιέ» σε χθεσινό της δημοσίευμα, κάνει λόγο για «τα πρώτα τρελά εγκαίνια» και για «νερό ειρήνης στην Κύπρο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  προσεγγίζει στο τέλος το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα,  το οποίο «έχει μεγάλη σημασία για την ‘’ΤΔΒΚ’’» και ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φραγμάτων Αλακιοπρού και Γκετσιτκιόι στο Άναμουρ, χωρητικότητας 10.000 κυβικών νερού.  Τονίζεται πως τα εγκαίνια του εν λόγω σχεδίου νερού στην κατεχόμενη Κύπρο θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, «που είναι ο πρώτος Πρόεδρος που εξελέγη με τη ψήφο του λαού».
Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ο χρόνος τέλεσης των εγκαινίων. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο. Για το σχέδιο αυτό ο Ερντογάν είχε πει ότι ήταν όραμά του από την περίοδο που ήταν Δήμαρχος.  Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλλει θετικά και στις διαπραγματεύσεις για τη λύση στο νησί, που έφθασαν σε σημείο να σταματήσουν. Αρμόδιοι λένε πως το νερό που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα, μετά την επίλυση του Κυπριακού, μπορεί να μοιραστεί και με τους Ελληνοκύπριους.
Στα κατεχόμενα τα έργα που λαμβάνουν χώρα για τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιων και επίγειων αγωγών προχωρούν και όπως μεταδίδεται «είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί». Συνολικά 13,6 χιλιομέτρων υποθαλάσσιων αγωγών έχει εγκατασταθεί.
ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Τ/Κ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας κ. Cemal Özyiğit, ο οποίος θα συνοδεύεται από συνεργάτες του. Ο κ. Cemal Özyiğit, πραγματοποιεί επαφές για ενημέρωση για το Κυπριακό καθώς και για ανταλλαγή απόψεων. Την περασμένη εβδομάδα επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος του συναντήθηκε και με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. 
ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΚΟ ΠΡΟΣ ΑΙΝΤΑ
Το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του,  καλωσορίζει το διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και του εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο, που καλείται να επιτελέσει. Το Δημοκρατικό Κόμμα έστειλε και ένα μήνυμα στο νέο απεσταλμένο. Εξέφρασε παράλληλα, την ευχή ο νεοδιορισθείς κ. Άιντα να μην ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του Αλεξάντερ Ντάουνερ.
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΤΚ
Ο Γ.Γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ εξέφρασε χθες ικανοποίηση για το διορισμό του Έσπαν Μπαχτ Άιντα ως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Ερκ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης θα συμβάλει στη διαδικασία και θα φέρει τους ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό την εξεύρεση λύσης στη βάση των κριτήριων του ΟΗΕ.

http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου