Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Να την χαίρονται οι Αμερικανοί… “Η Τουρκία δρα μόνη της και δρέπει τους καρπούς”…




Να την χαίρονται οι Αμερικανοί… “Η Τουρκία δρα μόνη της και δρέπει τους καρπούς”…
Να την χαίρονται οι Αμερικανοί… “Η Τουρκία δρα μόνη της και δρέπει τους καρπούς”…
December 8, 2014 9:00 am
Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ επωφελείται πολλαπλά από τη ρήξη του Ρώσου Προέδρου, Βλαδιμίρ Πούτιν, με τη Δύση, αναφέρει ο Everett Rosenfeld σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «One NATO state wins big from Putin clash with West».
Η Ρωσία διέκοψε τα σχέδια για την κατασκευή αγωγού στη νότια και κεντρική Ευρώπη εξαγγέλλοντας αντίθετα έναν νέο αγωγό που θα μεταφέρει φθηνό φυσικό αέριο στην Τουρκία, μολονότι η Μόσχα είχε ήδη δαπανήσει 4,5 δις ευρώ για τον South Stream ο οποίος θα διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση μάλλον την Ιταλία, μέσω διάφορων χωρών.
Η Τουρκία τώρα θα διαθέτει εξαιρετικά φθηνό φυσικό αέριο, προωθώντας παράλληλα την επιδίωξή της να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
«Η Τουρκία ενδιαφέρεται για τον εαυτό της» επισημαίνει η Lauren Goodrich, αναλύτρια θεμάτων Ευρασίας στο Stratfor προσθέτοντας ότι «είναι καλό για τη Ρωσία να έχει μια χώρα με συμφέροντα στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα και ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία… Η Τουρκία δρα μόνη της και δρέπει τους καρπούς».
«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση. Διαβλέπει μια ευκαιρία καθώς ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται σήμερα κατά της Ρωσίας και έτσι μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία» επισημαίνει η Lauren Goodrich.
Η Ρωσία είχε ήδη μια επιτυχή εταιρική σχέση με την Τουρκία με τον αγωγό Blue Stream, που συνδέει τις δύο χώρες, αναφέρει ο Tim Boersma, διευθυντής της Energy Security Initiative στο Brookings, χαρακτηρίζοντας την εξαγγελία της προηγούμενης εβδομάδας ως ενίσχυση αυτών των σχέσεων, που αντανακλά την μεταβολή στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας. «Όπως και στην περίπτωση της Κίνας η ζήτηση φυσικού αερίου στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί ουσιαστικά τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση. Πιστεύω ότι η απόφαση της Ρωσίας πρέπει να ειδωθεί σε αυτό το πλαίσιο, ενώ ενισχύεται και από τα αντιρωσικά αισθήματα στην Ευρώπη» δήλωσε ο Tim Boersma.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου