Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Κακόγουστο αστείο η σύγκρουση Κρεμλίνου-Ναβάλνι



Κακόγουστο αστείο η σύγκρουση Κρεμλίνου-Ναβάλνι
Κακόγουστο αστείο η σύγκρουση Κρεμλίνου-Ναβάλνι
Κακόγουστο αστείο η σύγκρουση Κρεμλίνου-Ναβάλνι
December 31, 2014
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κακής ποιότητας παράσταση θυμίζει πλέον το θέατρο που εκτυλίσσεται στη Μόσχα μεταξύ του ρωσικού καθεστώτος των Πούτιν – Μεντβέντεφ και του… αντικαθεστωτικού, Αλεξέι Ναβάλνι, με τις δυο πλευρές να κάνουν κινήσεις επικοινωνιακής στρατηγικής…
Ανακοινώθηκε λοιπόν η ποινή του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν για κατάχρηση ενός ποσού που ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο δολάρια, από δυο εταιρίες, η μία κολοσσό του τομέα των καλλυντικών. Καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια με αναστολή, δηλαδή… τίποτα.
Εάν όντως έκλεψε λεφτά, η ποινή είναι απλώς αστεία. Εάν δεν τα έκλεψε και η δίωξή του είναι πολιτικά υποκινούμενη, όπως υποστηρίζει ο Ναβάλνι, τότε η καταδίκη του είναι απαράδεκτη και απλώς το δικαστικό σύστημα της χώρας του Πούτιν είναι μαριονέτα στα χέρια της πολιτικής εξουσίας (όχι πως αλλού δεν συμβαίνει…).
Η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της, προσπαθεί κατά τα φαινόμενα να απεμπλακεί από την κατάσταση και να μην προσθέσει ένα ακόμα επιχείρημα στο «οπλοστάσιο» των αντιπάλων της στη Δύση, που δεν είναι λίγοι, ενώ είναι και ισχυροί.
Εκτός από την ποινή-χάδι με προφανή στόχο να διατηρεί πάντα τη δυνατότητα να μαζεύει με κάποιο πρόσχημα τον Ναβάλνι, έχει συναίσθηση ότι στην παρούσα συγκυρία επείγει να κλείσει το μέτωπο με τη Δύση, προτού η ζημιά στην οικονομία στείλει τη χώρα μια δεκαετία τουλάχιστον πίσω.
Αυτό είναι εξαιρετικά άδικο για τον ταλαιπωρημένο ρωσικό λαό, εκτός από πολιτικά επικίνδυνο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει στηρίξει την άνοδό του στην καλλιέργεια του μύθου του «πανίσχυρου», του «αποφασιστικού», του «θαυματοποιού» και όλα τα σχετικά που είναι έτοιμοι να χάψουν κάθε λογής αφελείς. Ένας μύθος που μόνο ζημιά κάνει στον Πούτιν, όταν αποδομείται με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο Αλεξέι Ναβάλνι παίζει το δικό του επικοινωνιακό παιχνίδι, ενδεχομένως με στόχο να διατηρήσει τη φήμη του «αντικαθεστωτικού αγωνιστή» που θα τον οδηγήσει πιθανόν αργότερα στη Δούμα, ή και σε κυβερνητικές θέσεις εξουσίας, αναλόγως των εξελίξεων τα επόμενα δέκα χρόνια στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πως αλλιώς να εξηγήσεις, ότι σε ένα κράτος όπως η Ρωσία (έχει ειδικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον στα θέματα ασφαλείας), ένας καταδικασμένος που εκτίει την ποινή του με κατ’ οίκον περιορισμό, όπως μετατράπηκε η πενταετής φυλάκιση που του επιβλήθηκε, να φεύγει χωρίς πρόβλημα από το σπίτι όπου υποτίθεται «κρατείται», έχοντας προηγουμένως προβεί σε δημόσια ανακοίνωση μέσω του Twitter… Και η FSB, ή η Αστυνομία δεν πήραν χαμπάρι τίποτα.
Η κοροϊδία και το κρυφτό ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι δεδομένα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους υποστηρικτές ανακοινώνοντας την εκφώνηση της ποινής δυο εβδομάδες νωρίτερα, ευελπιστώντας να αποφύγει ογκώδεις διαδηλώσεις.
Οι αντιπολιτευόμενοι όμως κατόρθωσαν να μαζέψουν 18.000 άτομα, σύμφωνα με την εγγραφή τους στο Facebook, με τον Ναβάλνι να τους λέει «έρχομαι»! Οπότε η ρωσική κυβέρνηση, προφανώς προτίμησε να τον αφήσει και να μην τον σταματήσει, αφενός για να τελέσει αδίκημα και να μπορούν να τον «μαζέψουν» και αφετέρου για να μη χρεωθούν «κατάπνιξη» εκδήλωσης της αντιπολίτευσης.
Στο «ρεπερτόριο» της ρωσικής κυβέρνησης υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξεις… «δυσαρέσκεια» στους αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου