Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι νεοσουλτάνοι, οι δειλοί Ευρωπαίοι και η Κύπρος



Οι νεοσουλτάνοι, οι δειλοί Ευρωπαίοι και η Κύπρος
Οι νεοσουλτάνοι, οι δειλοί Ευρωπαίοι και η Κύπρος
Οι νεοσουλτάνοι, οι δειλοί Ευρωπαίοι και η Κύπρος
December 16, 2014
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η νέα Κομισιόν με διάφορες κινήσεις επιχείρησε να διαμηνύσει και να διαβεβαιώσει την Τουρκία ότι «θα υπάρξει μια νέα ώθηση στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις». Παρόλο που η ίδια η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της συνέχιζε τις διαχρονικές πρακτικές της για αλά καρτ διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, στις Βρυξέλλες δεν θέλησαν σε καμία περίπτωση να χαλάσουν τη μόλα.
Παράλληλα, θύμωσαν με την Κυπριακή Δημοκρατία που επιζητούσε κάτι «σκληρότερο» λόγω και της εισβολής του «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της. Το περασμένο Σαββατοκυρίακο το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου επιτέθηκε κατά ΜΜΕ και συνέλαβε δημοσιογράφους. Κι όταν η ΕΕ διά της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επιχείρησε να ψελλίσει ότι αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν σε μια υποψήφια για ένταξη χώρα, ο Ερντογάν την έβαλε στη θέση της λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει τη σοφία της για τον εαυτό της.
Προηγήθηκαν βέβαια και τα χαριεντίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου ο βοηθός του νεοσουλτάνου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε πως με την ελληνική πλευρά συζητά μια φόρμουλα συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου. Και ακόμη αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις η υπό ατμό ελληνική Κυβέρνηση για τι ισχύει και τι όχι από αυτά που δήλωναν Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα αποθράσυνσής της λόγω της στάσης που τηρείται έναντί της. Η αποθράσυνση της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα μιας ξεπερασμένης αντίληψης ότι η εξημέρωση του θηρίου δεν γίνεται με τον κλασικό τρόπο των θηριοδαμαστών. Γίνεται, με βάση τη νεοφανή πρακτική, με το να ταΐζουν συνεχώς το θηρίο. Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία, χωρίς να ακυρώνει την ακραία πολιτική της, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, απολαμβάνει οφέλη στην ΕΕ.
Η Αθήνα και η Λευκωσία από τη δεκαετία του ’90 δοκίμασαν μια τακτική στήριξης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι αυτό θα οδηγούσε σε λύση. Αυτή η τακτική έχει, όπως αποδείχθηκε μέχρι σήμερα, ένα και μόνο αποτέλεσμα: Η Τουρκία στοιβάζει χωρίς να δίνει οτιδήποτε. Και δεν έχει κανένα λόγο να διαφοροποιήσει τη στάση της.
Είναι σαφές ότι δεν μας εξυπηρετεί η ακινησία. Συμφέρει στην Κύπρο να προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Φτάνει, βέβαια, να μη στηρίζεται στη λογική αποθράσυνσης του θηρίου, το οποίο φορτώνουν δώρα για να «ηρεμήσει» και δεν δίνει ποτέ του αντίδωρα.
Είναι σαφές ότι η Λευκωσία αν είχε τη δυνατότητα (και την κοινοτική αλληλεγγύη) θα έπρεπε να είχε βάλει στα αζήτητα την ενταξιακή πορεία της κατοχικής Τουρκίας. Η Κύπρος ζητά αλληλεγγύη για την επίθεση που δέχεται από την Τουρκία και οι εταίροι μας μας παραπέμπουν σε συνομιλίες. Μόλις όμως συνέλαβαν δημοσιογράφους στην Τουρκία, σήμανε συναγερμός και εξωτερικεύθηκαν οι «ευρωπαϊκές ευαισθησίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου