Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα προπομπός για άλλα;

Συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα προπομπός για άλλα;
Συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα προπομπός για άλλα;

Συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα προπομπός για άλλα;

December 2, 2014 12:38 am
«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μια ώρα και 45 λεπτά, και πρόσθεσε ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις δημιουργικά και να έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον υπουργό των Εξωτερικών για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού και χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μια εξέλιξη που πρέπει να καταστεί σαφές προς την Τουρκία ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μια διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για λεπτούς χειρισμούς, που -όπως παρατήρησε- πολλοί από αυτούς δεν μπορούν δημόσια να γίνονται γνωστοί και παράλληλα είχε την ευκαιρία να καταθέσει και τις δικές του παρατηρήσεις και σκέψεις. «Αυτή την ώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά και να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Επιπλέον είχα την ευκαιρία να καταθέσω τον προβληματισμό μου, όχι για την ουσία του εργαλείου διαλόγου, εμείς είμαστε υπέρ της προσέγγισης και του διαλόγου, ως μέσου -εργαλείου επίλυσης των διαφορών, που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά τον προβληματισμό μου για τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν επεκτάθηκε η συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο και σε θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, υποστήριξε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι σύνθετα και αξίζει να συζητά κανείς με άνεση χρόνου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης.
«Άλλωστε στα θέματα αυτά πρέπει να υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο γιατί διανύουμε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, και η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα ένα σημείο σταθερότητας, έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοιχτό. Πρέπει να φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, και για να το πετύχουμε αυτό μέσα από μια διαρκή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μια συναντίληψη για τα θέματα αυτά, και πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Σε ερώτηση εάν η συναντίληψη αυτή επεκτάθηκε και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να καταλαμβάνουν στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μια προέχουσα θέση και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε παρά πολύ καλά την αγωνία κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης για την οικονομία, αλλά χωρίς εθνική ασφάλεια και χωρίς μια εξωτερική πολιτική, η οποία κρατάει τη χώρα ασφαλή και σταθερή, δεν πετυχαίνουμε τον στόχο μας.
Δήμητρα Κατσιμεντέ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ
Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου