Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μετά την Κούβα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν άνοιγμα και στη Βενεζουέλα;



Μετά την Κούβα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν άνοιγμα και στη Βενεζουέλα;
Μετά την Κούβα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν άνοιγμα και στη Βενεζουέλα;
Μετά την Κούβα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν άνοιγμα και στη Βενεζουέλα;
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, προχώρησε σε θετικές δηλώσεις αναφορικά με την προσέγγιση Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας, δημιουργώντας ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ηγέτης της Βενεζουέλας, διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα «θαρραλέα».
Στις δηλώσεις τις έκανε κατά τη διάρκεια συνόδου με αντικείμενο εμπορικά θέματα, στην πόλη Παρανά της Αργεντινής, ο Νίκολας Μαδούρο ανέφερε, ότι «θα πρέπει να αναγνωριστεί η πρωτοβουλία του Μπάρακ Ομπάμα, μια χειρονομία θαρραλέα όσο και απαραίτητη». Η ρητορική αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις καταγγελίες κατά των ΗΠΑ, όταν προ ημερών επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων του καθεστώτος του. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επισήμανε αμέσως τη χαώδη διαφορά, μέσα σε μόλις 72 ώρες…
Το καθεστώς της Βενεζουέλας είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κουβανέζικου καθεστώτος των αδελφών Κάστρο, του ιστορικού ηγέτη Φιντέλ, ο οποίος λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας, παρέδωσε τη σκυτάλη της εξουσίας στον αδελφό του Ραούλ.
Σε άλλο θέμα που μεταδίδει όμως το Reuters, αναφέρεται ότι «πιθανόν δεν είναι σύμπτωση, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, ξεκίνησαν αμέσως μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας». Η Βενεζουέλα, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διαθέτει ρευστό να ενισχύσει την οικονομία της Κούβας όπως έκανε στο παρελθόν, ενώ η ίδια η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, αφού το 96% των εσόδων του προϋπολογισμού της προέρχεται από το εμπόριο υδρογονανθράκων.
Η εκτίμηση που προβάλλεται, είναι ότι οι αδερφοί Κάστρο κατάλαβαν ότι η ύφεση 35% της οικονομίας την περίοδο 1989-1993 (οι εισαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 90%), όταν σταμάτησε η βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση που κατέρρευσε, δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί και με τη Βενεζουέλα, η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 50% των ημερησίων αναγκών της Κούβας σε πετρέλαιο, συν οικονομική βοήθεια που ανέρχεται μέχρι και στο 15% του κουβανέζικου ΑΕΠ (από 5-15 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, με την αξία του νομίσματος να υποχωρεί κατά 35% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μόνο τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 60% και αυτό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (θα μπορούσε τα αληθινά νούμερα να είναι και χειρότερα).
Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα του Reuters είναι, ότι η διαφαινόμενη εξομάλυνση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας, είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες να διαχειριστεί την οικονομία της Βενεζουέλας… προφανώς εξαιτίας εξελίξεων που η αντιμετώπισή τους είναι υπεράνω των δυνάμεών του.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου