Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ρωσία: Νέο Στρατιωτικό Δόγμα: Βασικός κίνδυνος το ΝΑΤΟ



Ρωσία: Νέο Στρατιωτικό Δόγμα: Βασικός κίνδυνος το ΝΑΤΟ
Ρωσία: Νέο Στρατιωτικό Δόγμα: Βασικός κίνδυνος το ΝΑΤΟ
Ρωσία: Νέο Στρατιωτικό Δόγμα: Βασικός κίνδυνος το ΝΑΤΟ
December 26, 2014  
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα το νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στο νέο στρατιωτικό δόγμα αναφέρεται ότι οι κυριότεροι εξωτερικοί κίνδυνοι για τη χώρα είναι η επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και η αποσταθεροποίηση σε διάφορες περιοχές, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
Σημειώνεται επίσης ότι οι βασικοί εσωτερικοί κίνδυνοι για τη Ρωσία είναι οι δραστηριότητες για την αποσταθεροποίησή της και οι τρομοκρατικές ενέργειες.
Εντωμεταξύ, ο νέος, αποφασιστικής σημασίας, γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα καθορίσει το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα γίνει σήμερα στο Μινσκ, όπως προβλεπόταν αρχικά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
“Η συνάντηση της Ομάδας Επαφής” στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και των φιλορώσων ανταρτών, “δεν θα γίνει σήμερα”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντμίτρι Μιρόντσικ. Όταν ρωτήθηκε πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ο εκπρόσωπος απάντησε ότι “αυτό εξαρτάται από τα μέλη της Ομάδας Επαφής”.
“Η Λευκορωσία είναι πάντα έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες”, πρόσθεσε.
Ο απεσταλμένος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει σε συνομιλίες σήμερα. “Την Πέμπτη, συμφωνήσαμε σε μια διακήρυξη για τη συνάντηση του Μινσκ, στείλαμε προτάσεις στον ΟΑΣΕ. Όμως δεν έχουμε καμία αντίδραση στο σχέδιό μας, ούτε μας εστάλη πρόσκληση”, είπε ο Πουσίλιν.
Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο (σ.σ. ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ζουράμποφ εκπροσωπεί τη Μόσχα στις συνομιλίες αυτές) ανέφερε ότι δεν διαθέτει “καμία πληροφορία” όσον αφορά την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης.
Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, το βράδυ της Τετάρτης, κατέληξε σε μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.
Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας, η Ουκρζαλιζνίτσια, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα δρομολόγια των επιβατικών και των φορτηών τρένων από και προς την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Ρωσία, για λόγους ασφαλείας.
Τα δρομολόγια των φορτηγών τρένων θα σταματήσουν από σήμερα ενώ εκείνα των επιβατικών αμαξοστοιχιών θα σταματήσουν σταδιακά μέχρι την Δευτέρα. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε για πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η διακοπή, ούτε προσδιόρισε για τι είδους προβλήματα “ασφαλείας” ανησυχεί.
“Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των επιβατών (…) θα διακόψουμε τα δρομολόγια των τρένων προς την Κριμαία” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα τρένα θα πηγαίνουν μόνο μέχρι τη Νοβοολέξιφκα και τη Χερσώνα, δύο πόλεις εντός του ουκρανικού εδάφους, κοντά στην Κριμαία.
Μολονότι ελέγχεται πλένο από τη Μόσχα, η μοναδική χερσαία σύνδεση της Κριμαίας είναι με την Ουκρανία, από την οποία εξαρτάται για τον εφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διέκοψε την ηλεκτροδότηση της Κριμαίας, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, επειδή η χερσόνησος δεν περιόρισε την κατανάλωση, όπως της είχε ζητηθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη χώρα.
Την Τρίτη, την πρώτη φορά που διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, το ηλεκτρικό ρεύμα επανήλθε μετά από μερικές ώρες.
ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου