Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων των ρωσικών εταιρειών

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων των ρωσικών εταιρειών
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων των ρωσικών εταιρειών

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων των ρωσικών εταιρειών

December 15, 2014 8:10 am
Οι πωλήσεις των ομίλων αμυντικού εξοπλισμού της Ρωσίας δεν σταματούν να αυξάνονται, χάρη κυρίως στις στρατιωτικές δαπάνες της ίδια της Μόσχας, ενώ σε άλλα κράτη οι δημόσιες δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις συρρικνώνονται, επισημαίνει σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων των ρωσικών ομίλων κατασκευής όπλων το 2012 και το 2013 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αδιάκοπες επενδύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη ρωσική κυβέρνηση μετά τη δεκαετία του 2000», επισήμανε ένας ερευνητής του SIPRI, ο Σίμον Βέζεμαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Ο τζίρος των μεγάλων ρωσικών εταιρειών του τομέα των όπλων αυξήθηκε κατά 20% το 2013.
Αντιθέτως, για το σύνολο των 100 μεγαλύτερων ομίλων του αμυντικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο (εξαιρουμένων των κινεζικών), ο τζίρος μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 2%, ήτοι $402 δισεκατομμύρια.
Ελλείψει αξιόπιστων δεδομένων, το SIPRI εξαιρεί από τη μελέτη του αυτή τις κινεζικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες πάντως επωφελούνται σημαντικά από τον δεύτερο υψηλότερο προϋπολογισμό στον κόσμο.
Στη Ρωσία, η εταιρεία Tactical Missiles Corporation κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων το 2013 (+118%), ανεβαίνοντας στην 46η θέση παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Almaz-Antey (+34%).
Αυτή η τελευταία, που βρίσκεται στη 12η θέση παγκοσμίως, ενδέχεται να μπει στις 10 κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, «η οποία αποτελείται αποκλειστικά από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», όπως υπενθυμίζει το SIPRI.
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι ένας από τους λόγους που οι πωλήσεις των αμερικανικών ομίλων μειώθηκαν κατά 4,5%. Μολαταύτα, αμερικανικές συνεχίζουν να είναι οι έξι από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Lockheed Martin, η οποία παρέμεινε στην πρώτη θέση και το 2013, πάνω από τη Boeing.
Από το 2004 ως το 2013, η Ρωσία υπερδιπλασίασε τις αμυντικές της δαπάνες. Ο προϋπολογισμός της για τις ένοπλες δυνάμεις είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με το SIPRI.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει στη Ρωσία εμπάργκο όπλων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας φέτος κι επικαλούμενες επίσης την υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Το SIPRI, το οποίο δημιουργήθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας και εν μέρει χρηματοδοτείται από το σουηδικό κράτος, παρακολουθεί τις στρατιωτικές δαπάνες, τους εξοπλισμούς και τις ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο.
Ο ορισμός του ινστιτούτου για τις πωλήσεις όπλων συμπεριλαμβάνει «αγαθά και υπηρεσίες» που παρέχονται «σε στρατιωτικούς πελάτες», τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εξαγωγών.
Photo via: http://www.ethnos.gr
Πηγή : mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου