Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Πέθανε ο αγωνιστής Νίκος Καργόπουλος

Πέθανε ο Νίκος Καργόπουλος

Σε ηλικία 66 ετών έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή ο Νίκος Καργόπουλος, παλαιό πολιτικό στέλεχος και από εκείνους που αντιστάθηκαν ενεργά στη δικτατορία και πλήρωσαν τη μη συμμόρφωσή τους με το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Πέθανε ο Νίκος Καργόπουλος
Ο Νίκος Καργόπουλος έγινε περισσότερο γνωστός όταν εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το 1975, όπου αναδείχθηκε γρήγορα στην ιεραρχία του Κινήματος, φθάνοντας μέχρι τη θέση του Γραμματέα της πανίσχυρης, τότε, Επιτροπής Οργανωτικού.
Διαφώνησε σε πολλές από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι αποχώρησε, λόγω διαφωνιών, από το Κίνημα το 1981, όταν όλοι εγγράφονταν μαζικά.
Ο Νίκος Καργόπουλος γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1948 στην Αθήνα. Από 15 χρονών οργανώθηκε δραστήρια στη Νεολαία της ΕΔΑ και, στη συνέχεια, στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.
Φοιτητής στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας από το φθινόπωρο του 1966, αναμίχθηκε δραστήρια από την πρώτη ημέρα στην αντιδικτατορική Αντίσταση, με αποτέλεσμα να μπει νωρίς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της χούντας και να συλληφθεί στη διάρκεια των γεγονότων της κηδείας του Γεωργίου Παπανδρέου στις 3 Νοεμβρίου 1968.
Δικάστηκε από το στρατοδικείο της δικτατορίας, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση και εξέτισε την ποινή του στις Φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού. Αποφυλακίστηκε στις 26 Μαρτίου του 1970.
Οι χουντικές πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου τον απέβαλαν από το πανεπιστήμιο και του αφαίρεσαν τη φοιτητική ιδιότητα, κατά πάγια πρακτική εναντίον όλων των φυλακισθέντων ή εξορισθέντων αντιστασιακών φοιτητών και σπουδαστών.
Μετά και τη διακοπή της αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών, το 1972 κλήθηκε και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία υπό δυσμενέστατες συνθήκες.
Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους συναγωνιστές του συνέπηξαν το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ). Από τις γραμμές του ΑΣΚΕ ο Νίκος Καργόπουλος αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή με το σθένος και την επιμονή που τον χαρακτήριζαν πάντα.
Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) από την ίδρυσή του, και συμμετείχε ενεργά και επίμονα στο ΔΣ του μέχρι την ώρα του αποχωρισμού.
Η κηδεία του Νίκου Καργόπουλου θα γίνει από το Νεκροταφείο της Ηλιούπολης τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 3 μ.μ.

Το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας
Το Α.Σ.Κ.Ε. ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1984. Ο κεντρικός πυρήνας των ιδρυτικών στελεχών του αποτελούνταν από μέλη της Επιτροπής Οργανωτικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχοντας επικεφαλής τον Νίκο Καργόπουλο, τα οποία αμέσως μετά τις εκλογές του 1981, που έφεραν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, διαμαρτυρήθηκαν για αθέτηση των διακηρύξεών του και παραιτήθηκαν από τις κομματικές τους θέσεις.
Η αντίθεση αυτή, που εκφράστηκε με την αντι-εισήγηση του Ν. Καργόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το καλοκαίρι του '83, οδήγησε στη διαγραφή - αποχώρηση αυτών από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στη συνέχεια και με άλλους, που προέρχονταν από τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, ίδρυσαν τη Σοσιαλιστική Κίνηση, που το Φλεβάρη του '84 μετεξελίχθηκε στο Α.Σ.Κ.Ε..
Βασικές θέσεις του ο αγώνας για την ανεξαρτησία από κάθε ξένο κέντρο εξουσίας, περιλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ν.Α.Τ.Ο., και το σοσιαλισμό που σύμφωνα με το κόμμα πρέπει να βασίζεται στην αυτοδιαχείριση, στον πλήρη σεβασμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, και στη Δημοκρατία.

Πηγή : http://www.inewsgr.com/224/pethane-o-ekpaideftikos-nikos-kargopoulos.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου