Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ενας νέος ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα

Ενας νέος ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα
Ενας νέος ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα

Ενας νέος ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα

December 15, 2014 
Βιβλίο: The 13th Labour of Hercules
Συγγραφέας: Yannis Palaiologos
Εκδοτικός Οικος: Portobello, 2014, σελ 270
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Βιβλιοκριτική του Αχιλλέα Παπαρσένου*
Ο Γιάννης Παλαιολόγος, πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής» με λαμπρές σπουδές στην Οξφόρδη, στο βιβλίο του για την «Μεγάλη Κρίση» στην Ελλάδα, θεωρεί ότι θα χρειασθεί ένας ηράκλειος άθλος για την αναγέννηση της χώρας από την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει.
Ο συγγραφέας αναλύει με ενάργεια τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές παθογένειες, που οδήγησαν στην κατάρρευση μιά φαινομενικά εύπορη χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης. Η οξυδερκής ανάλυση του καταγράφει τα βαθύτερα αίτια της κακοδαιμονίας με τα διαλυτικά φαινόμενα του πελατειακού συστήματος , της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της θεσμικής ένδειας και διοικητικής ανεπάρκειας , που άφησαν την χώρα απροστάτευτη, όταν η «τέλεια καταιγίδα» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ενέσκηψε το 2008, χτύπησε και την Ελλάδα. Την εξιστόρηση της θλιβερής «Εποχής του Μνημονίου» με τη βαθειά ύφεση, την τεράστια ανεργία και την κοινωνική κατάρρευση, ζωντανεύουν συνεντεύξεις του με μερικές εμβληματικές φυσιογνωμίες του καλού και του κακού, με εκείνους που αγωνίσθηκαν για τη ρήξη με τις παρακμιακές πρακτικές του παρελθόντος και με τους άλλους που στο βωμό παγιωμένων συμφερόντων μάχονται απεγνωσμένα να διατηρήσουν ή να αναπαραγάγουν τα αδιέξοδα που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η αφήγηση του ξεκινά με την εξέγερση των κατοίκων της Κερατέας, που συμβολίζει τη διάρρηξη των σχέσεων του πολίτη με το κράτος και συνεχίζει με τη φοροδιαφυγή , που αποτελεί την επιτομή της ελληνικής ασθένειας με την πλέον διαβρωτική επιρροή στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ακολουθούν η σισύφεια προσπάθεια μεταρρυθμίσεων, που εμποδίζεται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης ή την απροθυμία και αδυναμία μιάς διοίκησης που πετάει αλλού το «μπαλάκι της ευθύνης», το ανθρώπινο δράμα που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς αλλά και οι ήρωες της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, η αδιαλλαξία μερικών συνδικάτων αλλά και η ευελιξία άλλων, η οδύσσεια των επενδυτών , που πρέπει να δαμάσουν τη Λερναία Υδρα της γραφειοκρατίας , ο ρόλος της Δικαιοσύνης ως φίλου ή εχθρού της ανάπτυξης, η παγκόσμια κυριαρχία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας με το ευνοικό φορολογικό καθεστώς, ο θυμός των νέων και το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα που αποδεικνύεται ανίκανο να τους προετοιμάσει για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η περιγραφή του εφιάλτη της Χρυσής Αυγής, την άνοδο της οποίας χαρακτηρίζει ως την πλέον επικίνδυνη συνέπεια της διάλυσης του κράτους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα αυταπατάται αν πιστεύει ότι με τις φυλακίσεις των ηγετικών στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος θα εξουδετερωθεί η απειλή του, χωρίς προηγουμένως να αντιμετωπισθούν τα πολιτικά , οικονομικά και κοινωνικά αίτια, η μεταναστευτική κρίση και η ξενοφοβία, που την εξέθρεψαν.
Palaiologos-Yiannis01-15december2014
Στον επίλογο του βιβλίου του ο Παλαιολόγος περιγράφει τις έξη κρίσιμες εβδομάδες μεταξύ των εκλογών του Μαίου και Ιουνίου 2012 ,όταν φούντωσε η συζήτηση στο εξωτερικό για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ , το περιβόητο Grexit. Η απάντηση των ψηφοφόρων όμως έστειλε το μήνυμα ότι η τύχη της Ελλάδος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρωπαική Ενωση. Πιστεύει πάντως ότι οι κρίσεις καραδοκούν και δεν θα εξουδετερωθούν, αν οι ηγέτες της Ευρώπης δεν επινοήσουν συνολικές ευρωπαικές λύσεις και δομικές αλλαγές στην ευρωζώνη.
Ο συγγραφέας δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση ή να προτείνει ένα αναπτυξιακό μοντέλο. Από την ανάλυση του όμως είναι εμφανές τι πρέπει να αλλάξει για να προοδεύσει η χώρα, πόσο σημαντικές πέραν της βελτίωσης των δημοσιονομικών δεικτών είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε οι θυσίες των Ελλήνων από το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί ποτέ σε ανεπτυγμένη χώρα να μην πάνε χαμένες. Στις σελίδες του βιβλίου του αντιπαραβάλλονται το καταστροφικό παρελθόν με το ελπιδοφόρο μέλλον, η εσωστρέφεια, η ανασφάλεια, η κλειστή οικονομία και τα κλειστά μυαλά, με την εξωστρέφεια, την εφευρετικότητα, την ανοιχτή κοινωνία και την κοσμοπολίτικη αντίληψη. Μέσα στο μελαγχολικό τοπίο που κυριαρχεί γύρω του, πάντως ο ίδιος δείχνει αισιόδοξος γιά τις δυνατότητες της χώρας εκφράζοντας την πίστη του στη νέα γενιά, που εντός και εκτός συνόρων καινοτομεί, που ενάντια στη μιζέρια αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες, καθώς το παλιό ψυχορραγεί. Αυτοί οι νέοι Ελληνες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων , του διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας εισάγοντας ένα νέο επιχειρηματικό ήθος, αποτελούν την ελπίδα για το νέο success story της χώρας και είναι οι ικανοί να πραγματοποιήσουν το σύγχρονο 13ο άθλο του Ηρακλή.
* Ο Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε ως προιστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη.
Photo-Maria-Maraki
Πηγή : mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου