Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

NY Times: Ηττα Πούτιν, ο South Stream …πηγαίνει Τουρκία



NY Times: Ηττα Πούτιν, ο South Stream …πηγαίνει Τουρκία
NY Times: Ηττα Πούτιν, ο South Stream …πηγαίνει Τουρκία
NY Times: Ηττα Πούτιν, ο South Stream …πηγαίνει Τουρκία
December 2, 2014 9:40 am
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι ματαιώνεται ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου, South Stream, ένα μεγαλειώδες σχέδιο που αποσκοπούσε να διασφαλίσει τη ρωσική κυριαρχία στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά έπεσε θύμα της αυξανόμενης έντασης της Ρωσίας με τη Δύση, αναφέρει ανταπόκριση του Andrew Roth από τη Μόσχα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «In Diplomatic Defeat, Putin Diverts Pipeline to Turkey» (Σε διπλωματική ήττα, ο Πούτιν εκτρέπει τον αγωγό προς την Τουρκία) προσθέτοντας ότι σε μια στιγμή σπάνιας διπλωματικής αποτυχίας ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε την ανακατεύθυνση του αγωγού στην Τουρκία. Χαρακτήρισε την αποτυχία κατασκευής τους αγωγού ως απώλεια για την Ευρώπη και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για αδιαλλαξία.
Η απόφαση μοιάζει με σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση Ομπάμα, οι οποίες είχαν εμφανισθεί ανίκανες φέτος έναντι της προσάρτησης της Κριμαίας από τον κ. Πούτιν και της πρόκλησης εξέγερσης στην αν. Ουκρανία.
Η διένεξη στην Ουκρανία ενέτεινε την πίεση της Ευρώπης κατά του αγωγού, ενώ η Βουλγαρία διέκοψε την κατασκευή του τον Ιούνιο. Όπως επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, Alexander Novak, οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις οδήγησαν τον κ. Πούτιν στην απόρριψη του σχεδίου.
Εάν υπάρχει ένας νικητής αυτός είναι η Τουρκία, η οποία μαζί με την Κίνα και άλλες διψασμένες για ενέργεια αναπτυσσόμενες χώρες, εκμεταλλεύτηκε την ρήξη Ανατολής-Δύσης για να κερδίσει μια μακροπρόθεσμη τροφοδότηση με ενεργειακές ύλες σε χαμηλές τιμές. Ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα έχει έκπτωση στο φυσικό αέριο και δωρεάν παροχή τριών δις κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. Πρόσθεσε επίσης ότι ο αγωγός προς την Τουρκία θα μπορούσε τελικά να συνδεθεί με έναν τερματικό σταθμό στην Ελλάδα, εάν αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί οικονομικά από τις συνθήκες αγοράς στην Ευρώπη.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της Συρίας, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, κυρίως στον τομέα των αντιποίνων που έθεσε η Μόσχα για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων. Πέρα από τα τρόφιμα η Τουρκία βρήκε και άλλους τομείς συνεργασίας, καθώς η Μόσχα ολοκληρώνει τα σχέδια για την έναρξη κατασκευής του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία.
Η Δύση ωστόσο, σύμφωνα με τον Sinan Ulgen, πρώην Τούρκο διπλωμάτη και ερευνητή στο Carnegie Europe, ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα παρασυρθεί, πλήττοντας την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.
Ο ΓΓ ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, κάλεσε επίσης την Τουρκία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας «Θα ήθελα να δω όσο περισσότερες χώρες γίνεται να συμμετάσχουν σε αυτό, να στηρίξουν τις κυρώσεις. Είναι σημαντικό να υπάρξουν αποτελέσματα».
Έναντι των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ορισμένες χώρες της Ασίας, το Κρεμλίνο αποφάσισε την διεύρυνση των σχέσεών του με χώρες που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις όπως την Κίνα και την Τουρκία, αναφέρει ανταπόκριση του Emre Peker από την Κωνσταντινούπολη στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Putin Says Moscow to Drop Gas Pipeline to Europe» προσθέτοντας ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας πέτυχαν χθες προκαταρκτική συμφωνία για την έναρξη εργασιών ενός εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία ο οποίος θα καταλήγει σε έναν τερματικό σταθμό διανομής κοντά στα ελληνικά σύνορα.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Τουρκία η οποία ήδη εισάγει το 60% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, θα είναι και αυτή που θα ωφεληθεί περισσότερο από τον νέο αγωγό. Ο κόμβος ωστόσο φυσικού αερίου, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, να χρησιμοποιηθεί και για την τροφοδότηση της νότιας Ευρώπης, εάν υπάρξει ζήτηση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου