Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μάχη για το ρούβλι δίνει το Κρεμλίνο

23/12/14

Μάχη για το ρούβλι δίνει το Κρεμλίνο


REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει σήμερα το ρωσικό νόμισμα, καθώς αποδίδουν τα άτυπα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που έχει λάβει το  Κρεμλίνο. Εν τω μεταξύ η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει την τρέχουσα αξιολόγησή της με τον οίκο αξιολόγησης S&P να θέτει τη χώρα σε καθεστώς της πολιτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές.
Ειδικότερα σήμερα το ρούβλι ενισχύθηκε στα επίπεδα των 52,88 ρούβλια/δολάριο τα οποία θεωρούνται και τα υψηλότερα από την 8η Δεκεμβρίου. Ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε στο 55,34 ρούβλια/δολάριο.
Η άνοδος του ρουβλίου περιορίστηκε μετά την τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές από τον S&P τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα.
Η κίνηση αυτή ανεβάζει τις πιθανότητες για υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας στο 50% μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.
Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια αμβλυμένη εκδοχή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων.
Στη Ρωσία οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως μετά την εκδήλωση υπερπληθωρισμού και την εξανέμιση των καταθέσεών τους τα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής 'Ενωσης, πριν ανέβει στην εξουσία ο Πούτιν.
Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία—οι οποίες καθιστούν πρακτικά αδύνατον για τις ρωσικές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις χρηματαγορές της Δύσης—αλλά και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθιά ύφεση.
Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψή του, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και 80:1 έναντι του δολαρίου, από 30 έως 35:1 το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου