Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

“Ερμηνεύεται πολλαπλώς” η δήλωση Γιούνκερ



“Ερμηνεύεται πολλαπλώς” η δήλωση Γιούνκερ
“Ερμηνεύεται πολλαπλώς” η δήλωση Γιούνκερ
“Ερμηνεύεται πολλαπλώς” η δήλωση Γιούνκερ
December 12, 2014
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα προτιμούσε «γνώριμα πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό είναι κάτι που ερμηνεύεται πολλαπλώς, σύμφωνα με τη Μαρία Αρώνη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών- μελών, έπειτα από τη δήλωση του προέδρου της περί «γνώριμων προσώπων», ο Μαργ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Inside Brussels», όπου πράγματι είπε ότι θα προτιμούσε γνώριμα πρόσωπα. «Γνώριμα πρόσωπα, είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο, στις 15 Δεκεμβρίου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταθμού του μετρό «Αγία Βαρβάρα».
Στις 16 Δεκεμβρίου ο Π. Μοσκοβισί έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Κληθείσα να σχολιάσει η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, γιατί ο Π. Μοσκοβισί δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι το πρόγραμμα του Γάλλου επιτρόπου στην Αθήνα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πλήρως.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Μην εκλέξετε ακραίες δυνάμεις»… τάδε έφη Γιούνκερ!
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβη πριν λίγες ώρες σε δηλώσεις που αφορούν την κατάσταση στην Ελλάδα η οποία θα μπορούσε αφενός να ερμηνευτεί ως «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», εναλλακτικά όμως ως σαφής προειδοποίηση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας…
Όπως μεταδίδει ο εξειδικευμένος στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιστοχώρος «http://euobserver.com/», χωρίς περιστροφές, σε μια παρέμβαση που αναμένεται να προκαλέσει σάλο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αυστριακή τηλεόραση, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να μην εκλέξει «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία και με ελάχιστα διπλωματικό τρόπο, δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε «γνωστά πρόσωπα»!
«Θεωρώ ότι οι Έλληνες – που η ζωή τους είναι πολύ δύσκολη – γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά (I think that the Greeks – who have a very difficult life – know very well what a wrong election result would mean for Greece and the eurozone).
Όταν ρωτήθηκε διευκρινιστικά από τους δημοσιογράφους, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, εντάσσεται στην κατηγορία των «ακραίων δυνάμεων», ο Γιούνκερ απάντησε αόριστα, λέγοντας ότι «θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνιέται από άτομα που φροντίζουν τους απλούς ανθρώπους στη χώρα, τα οποία όμως αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών» (I would like Greece to be ruled by people who have an eye and a heart for the many little people in Greece and who also understand the necessity of European processes).
Για να συνεχίσει, «κάθε κόμμα που συμμετέχει στις εκλογές θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές, αν και δεν σχολιάσω τις πιθανότητες του ενός ή του άλλου κόμματος, θα προτιμούσα να εμφανιστούν γνωστά πρόσωπα» (Each party who stands for election has to live up to these standards and I won’t comment on the chances of one or the other party, but I would prefer if known faces show up).
Το «αστείο» είναι ότι οι δημοσιογράφοι του ευρωπαϊκού μέσου, ερμήνευσαν την αποστροφή του λόγου του ως «προφανή αναφορά» στον Σταύρο Δήμα! Όσο καλά αγγλικά και να μιλά ο πρόεδρος της Επιτροπής, η συνεννόηση στον «Πύργο της Βαβέλ» των Βρυξελλών, παραδοσιακά ήταν δύσκολη υπόθεση για τους Ευρωπαίους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου