Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Σε λάθος κατεύθυνση… - TΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

Σε λάθος κατεύθυνση…

TΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
Διχασμένη η αμερικανική Δεξιά βαδίζει στις εκλογές

Τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα είναι δύσκολα. Με τα μέτωπα των πολέμων ανοιχτά, την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ να μετατρέπεται στην «11η Σεπτεμβρίου» της προεδρίας του –όπως ο ίδιος παραδέχτηκε– και τη δημοτικότητά του σε ελεύθερη πτώση, τα πράγματα για τον πρόεδρο που ανήλθε στο ύπατο αξίωμα με τις ευχές της «άλλης Αμερικής» δεν θα είναι ρόδινα.

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ακόμη και συντηρητικές ομάδες ή έντυπα συντάσσονταν με τον Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζοντας στη μεγάλη αλλαγή. Σήμερα, το 60% των πολιτών δηλώνει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Τίποτα καλό δεν προμηνύεται για το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς σε τέσσερις μήνες θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου (όλων των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 36 εδρών της Γερουσίας) και 36 κυβερνητών. Συνήθως, το κόμμα που κατέχει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου χάνει σε δύναμη στις ενδιάμεσες εκλογές που γίνονται στα μισά της προεδρικής θητείας. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Ομπάμα, οι πολίτες δείχνουν διατεθειμένοι να τιμωρήσουν όχι μόνο το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά γενικότερα το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουν.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι Ρεπουμπλικανοί θα έπρεπε να πανηγυρίζουν, γιατί ο Ομπάμα αντιμετωπίζει προβλήματα παρά την ιστορική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που ευνοεί εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών. Κι όμως, η αμερικανική Δεξιά έχει μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν μπορεί να συγκροτήσει μια συμπαγή αντιπολίτευση απέναντι στους Δημοκρατικούς και βαδίζει προς τις εκλογές διχασμένη ανάμεσα στους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικανούς και στο κίνημα του Tea Party που συγκεντρώνει τους δυσαρεστημένους συντηρητικούς αλλά και αρκετούς ανεξάρτητους που περίμεναν περισσότερα από την κυβέρνηση και το βασικό τους αίτημα είναι η μείωση της φορολογίας. Όλο και περισσότεροι συντάσσονται με όσους πολιτικούς μιλούν εναντίον του πολιτικού κατεστημένου και του «υπερ-κράτους» της Ουάσιγκτον. Αυτό φάνηκε πολύ έντονα και στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων των κομμάτων ενόψει των ενδιάμεσων (midterm) εκλογών του Νοεμβρίου. Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας όχι μόνο στους Δημοκρατικούς, αλλά και στους Ρεπουμπλικανούς, στρέφοντας την πλάτη σε παλαιοκομματικούς υποψήφιους. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Πολιτείας του Κεντάκι, όπου νίκησε ο υποψήφιος του Κόμματος του Τσαγιού, Ραντ Πολ, οδηγώντας σε μεγάλη ήττα τον επίσημο διεκδικητή του αξιώματος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Τρέι Γκρέισον, πολιτειακό υπουργό Εσωτερικών. Η εμφάνιση νέων ή ανεξάρτητων υποψηφίων και οι νίκες του Tea Party συνεχίστηκαν στη «μικρή Σούπερ Τρίτη» των προκριματικών εκλογών σε δέκα πολιτείες. Οι νικητές δεν προέρχονται από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς, αλλά από τον επιχειρηματικό χώρο.

Στην Καλιφόρνια, δύο ισχυρές γυναίκες προερχόμενες από τη Silicon Valley εξασφάλισαν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη θέση του κυβερνήτη και για τη Γερουσία. Η Μεγκ Γουίτμαν, επικεφαλής του e-Bay, θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζέρι Μπράουν για τη διαδοχή του σημερινού κυβερνήτη Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Επίσης, το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία κέρδισε με μεγάλη διαφορά ψήφων από τον αντίπαλό της στην Καλιφόρνια η Κάρλι Φιορίνα, επικεφαλής της εταιρείας Hewlett-Packard.

Στη Νεβάδα, η υπερσυντηρητική υποστηρίκτρια του Tea Party Σάρον Ανγκλ θα αναμετρηθεί για τη Γερουσία με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ, και στη Νότια Καρολίνα η (επίσης) οπαδός του Tea Party Νίκι Χάλεϊ, η οποία υποστηρίχθηκε σθεναρά από τη Σάρα Πέιλιν, έχει πιθανότητες να εκλεγεί κυβερνήτης.

Ο Economist εκτιμά ότι τα πραγματικά προβλήματα της αμερικανικής Δεξιάς θα φανούν πιο έντονα αν νικήσει στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Οι ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι, αλλά επιζητούν και λύσεις συγκεκριμένες πέρα από την οργή, για τους φόρους, την ανεργία, τις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου, το περιβάλλον. Η αδράνεια και η υπερβολή που χαρακτήρισαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά τις (νικηφόρες) εκλογές του 1994 χάρισαν μετά από 2 χρόνια τη δεύτερη θητεία στον Μπιλ Κλίντον. Δεν αποκλείεται το σενάριο να επαναληφθεί, αν οι Ρεπουμπλικανοί δεν κατορθώσουν στο επόμενο διάστημα να βρουν ένα ικανό πρόσωπο που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012.
1
0
Rate This

Quantcast

Ένα σχόλιο στο “Σε λάθος κατεύθυνση…”

1.
Βασίλης Μ. Ο/Η Βασίλης Μ. λέει:
10 Ιουλίου, 2010 στις 00:25

Ο Πρόεδρος Ομπάμα μετά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας των ΗΠΑ πηγαίνει ολοταχώς για μια δεύτερη θητεία. Σαν έλληνες θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι προβλήματα ανεργίας και φορολογίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη δεν είναι ικανά από μόνα τους να επηρεάσουν την αλλαγή φρουράς στην εξουσία.
Για τον λόγο αυτόν και δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται για την Χώρα μας σημαντικές ευκαιρίες άλλου είδους προσέγγισης των ΗΠΑ, θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα προσεταιριζόμενοι Δυνάμεις φίλια πρποσκείμενες προς αυτές.
Ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια ως και ο ελληνικός εναέριος και θαλάσσιος χώρος αποτελούν ζωτικούς πνεύμωνες επιβίωσης για αυτές.Μετά την »απιστία» του Συστήματος Ερντογάν μια φιλική κίνηση της ελληνικής διπλωματίας, θα άνοιγε διαύλους μιας ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-ΗΠΑ προς στήριξη των αμοιβαίων συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.Αιχμή του δόρατος δύναται να αποτελέσει και η εμπλοκή μας ως διαμεσολαβητών μεταξύ Αράβων και Ισραήλ, Χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί και να αναπτύσσει φιλκές και αδελφικές σχέσεις σε τέτοιο σημείο ώστε οι επικράτειες αυτών να αποτελούν ζωτικό γαιοστρατηγικό χώρο για την Ελλάδα και τανάπαλιν.
Μια τέτοια πράξη δίνει φιλί ζωής στην προσπάθεια φιλικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Παλεστινίων, βοηθά τις ΗΠΑ και Ρωσία να κρατούν μια εξισορροπημένη επιροή στην Ανατολική Μεσόγειο και τέλος εξουδετερώνουν την πολυετή προσπάθεια του Συστήματος Ερντογάν να επιβληθεί στην περιοχή αυτή σε βάρος Αιγυπτίων, Σαουδαράβων, Ελλήνων, Λύβιων,Σύριων,Κυπρίων και Ιρακινών, χρησιμοποιώντας μάλιστα και το έσχατο όπλο της συνεργασίας του με το Ιράν και την δημιουργία ατομικού οπλοστασίου στην εύθραστη αυτή περιοχή του Κόσμου.

από τον ιστότοπο http://m-epikaira.gr/2010/07/σε-λάθος-κατεύθυνση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου