Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Επικίνδυνη η «νέα» ΕΕ που γεννιέται - του Γιώργου Δελαστίκ

Επικίνδυνη η «νέα» ΕΕ που γεννιέται

του Γιώργου Δελαστίκ

Η Ελλάδα και πάλι στους δρόμους. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, έμποροι, γυναίκες, νέοι στη γενική απεργία της Τρίτης αγωνίζονται να αποτρέψουν την εξαθλίωση της χώρας και του λαού μας, στην οποία μας οδηγεί το καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και στην ΕΕ που αποφάσισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η κυβέρνηση εξαπέλυσε κοινωνικό πόλεμο εναντίον του κόσμου της εργασίας, ο οποίος αμύνεται σαστισμένος κατά των πιο αντεργατικών μέτρων που ελήφθησαν ποτέ από ελληνική κυβέρνηση. Δεκαετής τουλάχιστον προβλέπεται ο πόλεμος που ξεκίνησε και ο οποίος από το φθινόπωρο θα εισέλθει σταδιακά σε φάση διαρκώς κλιμακούμενων εχθροπραξιών.

Δεν βρίσκονται όμως στους δρόμους μόνο οι Έλληνες. Δύο εκατομμύρια Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα, σε διακόσιες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο απεργίας εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης Σαρκοζί για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.

Τους ακολούθησαν ένα εκατομμύριο Ιταλοί διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι και αυτοί για τις αρνητικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Παντού, σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις εν ονόματι των οικονομικών δυσκολιών θέλουν να πετάξουν τους γέρους στον κοινωνικό καιάδα…
Αποκρουστική σκληρότητα

Μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα – όλα αυτά θέλουν να τα πάρουν ως λάφυρα του κοινωνικού πολέμου οι κυβερνήσεις και να τα δώσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για να δώσουν στην Ελλάδα σε τρία ολόκληρα χρόνια δάνεια 110 δις ευρώ με τοκογλυφικό επιτόκιο, οι Γερμανοί και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μάς εξευτέλισαν και υπήγαγαν τη χώρα μας σε ένα ατιμωτικό και εξοντωτικό καθεστώς.

Μόνο οι ισπανικές τράπεζες όμως και μόνο μέσα στο Μάιο άντλησαν 86 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο περίπου… 1%!

Το ζήτημα δεν είναι φυσικά ότι η ΕΚΤ ή οι κυβερνήσεις δανείζουν τις εμπορικές τράπεζες με ευνοϊκότατους όρους για να βγάζουν τα χαμένα της άπληστης κερδοσκοπίας τους. Το απαράδεκτο είναι ότι, αφενός, τα κράτη δεν τυγχάνουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης από την ΕΚΤ και, αφετέρου, ότι για να μαζέψουν τα δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δίνουν αφειδώς στις τράπεζες, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ ακολουθούν πολιτική αποκρουστικής σκληρότητας εναντίον των ευρωπαϊκών λαών.

Ένα από τα πρώτα μέτρα, π.χ., της νέας δεξιάς κυβέρνησης των Συντηρητικών στη Βρετανία ήταν η ανακοίνωση του σχεδίου της, στο πλαίσιο της λιτότητας, να διακόψει την παροχή δωρεάν σίτισης στο ολοήμερο σχολείο σε 500.000 παιδιά των αποδεδειγμένα φτωχότερων οικογενειών της χώρας! Καταδικάζουν σε υποσιτισμό 500.000 παιδιά για να κάνουν δήθεν οικονομία και την ίδια στιγμή ανέχονται τα παρασιτικά τραπεζικά στελέχη που χρεοκόπησαν τη Royal Bank of Scotland και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να την εθνικοποιήσει κατά 84% με λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων, να παρουσιάζουν το 2009 ζημίες 2,5 δις και να αποφασίζουν προκλητικά να… μοιραστούν τα στελέχη μεταξύ τους 1 δις στερλίνες ως bonus! 1 δις bonus επειδή προκάλεσαν… ζημίες 2,5 δις! Και κόβουν το φαγητό των παιδιών! Στη Βρετανία, όχι στην Μπουρκίνα Φάσο ή στην Ουγκάντα…
Τους ενοχλεί το Σύνταγμα

Υπό την ασφυκτική πίεση της Γερμανίας, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ακολουθούν μια βαθύτατα αντιδημοκρατική πορεία, η οποία τις φέρνει σε σύγκρουση με τη συνταγματική νομιμότητα των κρατών τους! Είναι αποκαλυπτικές οι εξελίξεις σε δύο μέχρι στιγμής χώρες, τη Ρουμανία και τη Λετονία, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ και εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές τους.

Αντισυνταγματικές έκρινε προ μηνός τις διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου που εισήγαγε κατ’ εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ η λετονική κυβέρνηση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αυτής. «Οι διεθνείς δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι κρατικές Αρχές απέναντι σε διεθνείς δανειστές δεν είναι ικανές από μόνες τους να δικαιολογήσουν οποιονδήποτε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπογράμμισαν στην απόφασή τους οι Λετονοί δικαστές.

Την περασμένη Παρασκευή ήταν η σειρά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρουμανίας να κηρύξει αντισυνταγματικές τις αποφάσεις της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας να μειώσει εκ νέου τις συντάξεις.

Υποτίθεται ότι η ΕΕ παίζει καθοριστικό ρόλο και εκδημοκρατισμού χωρών-μελών της όπως η Λετονία και η Ρουμανία, οι οποίες στερούνται δημοκρατικού παρελθόντος. Αντί γι’ αυτό όμως, τους υπαγορεύει πολιτικές που ακόμη και τα ασθενέστερης δημοκρατικής συνείδησης δικαστικά όργανα αυτών των κρατών τις κρίνουν αντισυνταγματικές!

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Παπανδρέου – Λοβέρδου ήγειρε ήδη και το παρ’ ημίν Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ο νομικός κόσμος της χώρας προεξοφλεί ότι πληθώρα διατάξεων αυτού του κατάπτυστου νομοσχεδίου θα εκπέσουν ως αντισυνταγματικές και στα ελληνικά δικαστήρια.
Η ΕΕ απειλεί τη δημοκρατία!

Έχει φυσικά τεράστια σημασία τι θα γίνει με την απόκρουση των αντιασφαλιστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, αφού από αυτό εξαρτάται αν οι απόμαχοι της εργασίας θα μεταβληθούν κατά δεκάδες εκατομμύρια σε εξαθλιωμένους επαίτες ή αν θα ζουν αξιοπρεπώς μέχρι το τέλος των ημερών τους.

Παράλληλα όμως οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. Ωθώντας προς αντισυνταγματικές εκτροπές προκειμένου να περάσει την πολιτική της Γερμανίας και των ηγετικών της κύκλων, η ΕΕ μετατρέπεται σε οχυρό της συνταγματικής δημοκρατικής νομιμότητας των χωρών-μελών της. Ωμά διατυπωμένο, η ΕΕ με την πολιτική που ακολουθεί συνιστά απειλή για τη δημοκρατία!

Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό συμπέρασμα, το οποίο αρχίζει πλέον να συζητείται δημοσίως στο διεθνή Τύπο. Η Γερμανία είναι αυτή που βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης, αφού το Βερολίνο είναι που υπαγορεύει την πολιτική της ΕΕ και την επιβάλλει διά της ισχύος του. «Τεράστιο σφάλμα» χαρακτηρίζει τη στροφή προς τη λιτότητα ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times που έκανε το γύρο του κόσμου. «Τα γεράκια των ελλειμμάτων κυριαρχούν στα περισσότερα μέρη – και πουθενά αλλού περισσότερο από όσο στη Γερμανία», τονίζει, προειδοποιώντας για ένα σκοτεινό μέλλον με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο: «Κάποιοι μελετητές στη Γερμανία βλέπουν ομοιότητες με την πολιτική του Χάινριχ Μπρίνινγκ, καγκελαρίου από το 1930 έως το 1932, του οποίου η αφοσίωση στη δημοσιονομική ορθοδοξία κατέληξε να σφαγίσει την καταδίκη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία!
Σόρος κατά Βερολίνου

Ακόμη και ο πιο διάσημος κερδοσκόπος του κόσμου, ο Τζορτζ Σόρος, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα της διανόησης του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Die Zeit, προειδοποιεί ευθέως: «Η γερμανική πολιτική συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρωπαϊκό σχέδιο… Οι Γερμανοί αυτή τη στιγμή οδηγούν τους γείτονές τους σε αποπληθωρισμό: τα κράτη που χρωστούν πρέπει να μειώσουν μισθούς και τιμές. Αυτό απειλεί να φέρει μια μακρά φάση στασιμότητας και αυτή θα οδηγούσε σε εθνικισμό, σε κοινωνικές αναταραχές, σε εχθρότητα προς τους ξένους. Έτσι [Σ.Σ. η γερμανική πολιτική] απειλεί τη δημοκρατία», τονίζει χωρίς περιστροφές.

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια κατάρρευση του ευρώ και του ευρωπαϊκού σχεδίου. Θα ήταν τραγικό, γιατί κατόπιν θα απειλούν την Ευρώπη πάλι εκείνες οι συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη που έχουν σφραγίσει την ευρωπαϊκή ιστορία», υπογραμμίζει ο Σόρος.

Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

από τον ιστότοπο http://m-epikaira.gr/2010/07/επικίνδυνη-η-«νέα»-εε-που-γεννιέται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου