Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Η αναμέτρηση με τους στρατηγούς - ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

Η αναμέτρηση με τους στρατηγούς

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

Οπρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει ό,τι απευχόταν: να ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στην αποτυχία της στρατηγικής στο Αφγανιστάν και στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών απεμπλοκής από τα μέτωπα του πολέμου, κατέφυγε για βοήθεια στο στρατηγό που είχε επιλέξει ο πρώην πρόεδρος Μπους και που έφερε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του στο Ιράκ. Ο πρόεδρος Ομπάμα ποντάρει πλέον στον «ήρωα» Ντέιβιντ Πετρέους, που κέρδισε την εμπιστοσύνη της σημερινής ηγεσίας του Λευκού Οίκου, παρά τη στενή συνεργασία του με τους Ρεπουμπλικανούς.

Πριν από τρεισήμισι χρόνια ανέλαβε τη διοίκηση των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ σε μια χρονική στιγμή που ο πόλεμος είχε γίνει εξαιρετικά αντιδημοφιλής και αιματηρός, με τις θρησκευτικές συγκρούσεις να μετρούν δεκάδες θύματα καθημερινά. Έφυγε πριν από περίπου ένα χρόνο από τη διοίκηση της περιοχής με τη σφραγίδα της επιτυχίας, αφού κατόρθωσε με την ενίσχυση δυνάμεων και τη στρατηγική του να περιορίσει τη βία και να θέσει την ιρακινή κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Αν ο Πετρέους κερδίσει το στοίχημα στο Αφγανιστάν, θα αναδειχθεί στον πιο επιτυχημένο διοικητή του αμερικανικού στρατού και θα κερδίσει μια θέση στην ιστορία. Ακόμη και την προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε να διεκδικήσει το 2012, μια προοπτική που προς το παρόν ο ίδιος απορρίπτει. Άλλωστε, έχει πολλή δουλειά. Πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος των αμερικανικών δυνάμεων μετά την «καταιγίδα» που προκάλεσε ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ με τα ειρωνικά σχόλιά του για την πολιτική ηγεσία, τα οποία μεταφέρθηκαν στο περιοδικό Rolling Stone και προκάλεσαν τόση καταστροφή στο επικοινωνιακό επίπεδο, όση και οι αμερικανικοί πύραυλοι Στίγκερ στο σοβιετικό στρατό στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Αποκαλύψεις Μακρίσταλ

Εκτός από τις εγνωσμένες στρατιωτικές του ικανότητες, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους διαθέτει το χάρισμα της επαφής με το στράτευμα

Ο στρατηγός Μακρίσταλ μίλησε παραπάνω από όσο επιτρέπεται σε στρατιωτικό και αποκάλυψε απλώς την πραγματικότητα: η Αμερική και οι σύμμαχοί της χάνουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όσες μάχες κι αν κερδίσουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον απομάκρυνε από τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τοποθέτησε στη θέση του τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, Ντέιβιντ Πετρέους, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα μεταβάλει την πολιτική του στο Αφγανιστάν. Εκτός από τις εγνωσμένες στρατιωτικές του ικανότητες, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους διαθέτει το χάρισμα της επαφής με το στράτευμα. Στις μονάδες, τον χαρακτηρίζουν ως «ροκ σταρ», όπως λέει η στρατιωτική συντάκτης των Times Ντέμπορα Χέινς, που τον έχει συναντήσει κι έχει δει τη λατρεία που τρέφουν γι’ αυτόν οι στρατιώτες στις μονάδες. Ενισχύει το ηθικό των στρατιωτών, τους ανταμείβει, συμπαρίσταται στη μοναξιά τους. Έφυγε από το Ιράκ για την Κεντρική Διοίκηση που έχει έδρα τη Φλόριντα –ως πρώτος μεταξύ ίσων σε σχέση με τους στρατηγούς των άλλων διοικήσεων–, προκειμένου να ολοκληρώσει τη θεραπεία του για καρκίνο του προστάτη, και τώρα επιστρέφει με την «καυτή πατάτα» του αφγανικού μετώπου.

Πριν ακόμη ξεσπάσει η ιστορία του Μακρίσταλ, ο Πετρέους, ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, είχε κληθεί από το Κογκρέσο να δώσει εξηγήσεις γιατί αργεί να έρθει η νίκη στο νότιο Αφγανιστάν όπου έχουν επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες οι επιθέσεις των νατοϊκών δυνάμεων. Ο στρατηγός Πετρέους λιποθύμησε στη διάρκεια των πολύωρων ακροάσεων, όπου τον πίεσαν υπερβολικά οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, καθώς προειδοποίησε πως η κατάσταση στην επαρχία Χελμάντ του νοτίου Αφγανιστάν θα γίνει ακόμη χειρότερη. Ο Πετρέους υποστηρίζει πως οι Αφγανοί αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης Καρζάι πρέπει να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών με τους Ταλιμπάν και να εμπλακεί στις συζητήσεις και το Πακιστάν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν για χρόνια στο Αφγανιστάν που τείνει να μετατραπεί σε «Βιετνάμ του Ομπάμα».
Ενοχλημένος ο Λευκός Οίκος

Η έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου για τα σχόλια του στρατηγού Μακρίσταλ οφείλεται στην πολύ κακή χημεία που είχαν οι πολιτικοί υπεύθυνοι –και ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων– με τους στρατηγούς στο μέτωπο του Αφγανιστάν. Η διαφορά απόψεων έχει ξεφύγει από τα γραφεία και τα εμπιστευτικά σημειώματα. Ο στρατηγός Μακρίσταλ μπορεί να ήταν φλύαρος αλλά πολλοί στρατιώτες έκλαιγαν όταν ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή του. Αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγή στρατηγών δεν θα φέρει τη νίκη, καθώς η διάσταση απόψεων παρατηρείται πλέον και εντός του Λευκού Οίκου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά του 2011 με τα μέτωπα ανοιχτά και τη νίκη αμφίβολη, καθώς αυτό θα είναι ένα μεγάλο «βαρίδι» για την προεκλογική εκστρατεία του ενόψει των εκλογών του 2012. Από τον περασμένο Νοέμβριο, που ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε την αποστολή 30.000 επιπλέον δυνάμεων, λίγα έχουν πάει καλά στο Αφγανιστάν. Δεν φταίει ο Μακρίσταλ γι’ αυτό. Ο αποπεμφθείς στρατηγός ακολούθησε το συμφωνηθέν με την Κεντρική Διοίκηση δόγμα της αντεπίθεσης στους θυλάκους των Ταλιμπάν, σκοντάφτοντας κάποιες φορές σε κακές επικοινωνιακά μεθόδους – με τις αιματηρές επιθέσεις κατά των περιοχών όπου υπήρχαν και πολίτες. Η βασική αρχή της στρατηγικής του ήταν η διείσδυση στους θυλάκους των Ταλιμπάν στο νότο, γύρω από τις περιοχές της Χελμάντ και της Μαρτζάχ, και ταυτόχρονα η ενίσχυση της αφγανικής πολιτικής ηγεσίας. Όπως και άλλοι Αμερικανοί στρατηγοί, προφανώς ζητούσε να του λύσουν τα χέρια για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Όμως, πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν διακινδυνεύουν ένα νέο Μάι Λάι.

από τον ιστότοπο http://m-epikaira.gr/2010/07/η-αναμέτρηση-με-τους-στρατηγούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου