Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Πολιτικές αναταράξεις - ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

Πολιτικές αναταράξεις

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
Το Συνταξιοδοτικό ανεβάζει το θερμόμετρο σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία

Το καλοκαίρι άρχισε με υψηλές θερμοκρασίες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το φθινόπωρο αναμένεται ακόμη πιο θερμό.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία την εβδομάδα που πέρασε και η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών που προετοιμάζεται από τα συνδικάτα για τις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ισπανία υπογραμμίζει το μέγεθος της κοινωνικής αντίδρασης στον ευρωπαϊκό χώρο για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας – την οποία μετέφερε με τον πιο σαφή τρόπο η καγκελάριος της Γερμανίας στη Σύνοδο του G-20.

Παράλληλα με τις περικοπές για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και τα μέτρα λιτότητας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 62-66 χρόνια.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθηγητές και δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στη Γαλλία πριν από λίγες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει άμεσα το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη.

Η κυβέρνηση Σαρκοζί καθυστέρησε όσο μπορούσε την κατάθεση του νομοσχεδίου, ξεκινώντας διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για να μειώσει τις αντιδράσεις. Μέχρι το Σεπτέμβριο όμως, το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί και αφορά σε 5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους, που κανονικά συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια. Παράλληλα με το Συνταξιοδοτικό έρχεται «πακέτο» λιτότητας που θα επιφέρει μειώσεις στα επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές σε συνταξιούχους. Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, διαφορετικά θα καταρρεύσει το σύστημα.

Για τους Γάλλους, η αλλαγή του τρόπου ζωής και της συνταξιοδότησης είναι μια καταστροφή χειρότερη από την καταπάτηση του 35ώρου. Η κατήφεια για την ύφεση στη Γαλλία συμβαδίζει με την εθνική κατάθλιψη για την ταπείνωση της Εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ.

Η πλειοψηφία των Γάλλων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, ωστόσο το σύστημα είναι υπό κατάρρευση και το 2030 θα αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 70 δις ευρώ. Οι απόψεις όμως δείχνουν να μεταβάλλονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro, το 58% στηρίζει την ιδέα της αύξησης των ορίων ηλικίας. Και δεν είναι οι μόνοι. Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι το 67% των Βρετανών απορρίπτει την ιδέα των ορίων συνταξιοδότησης και επιθυμεί να εργάζεται για να έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση ακόμη κι αν έχει περάσει κατά πολύ τα 60 του χρόνια. Την πεποίθηση αυτή οι Βρετανοί θα τη χρειαστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα από μια απλή δημοσκόπηση, καθώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 66 μέχρι το 2016 και να φτάσει στα 70 τις επόμενες δεκαετίες. Η κυβέρνηση Κάμερον απλώς επισπεύδει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση σκόπευε να προωθήσει ρύθμιση για σύνταξη στα 66 από το 2024 – και όχι από το 2016.

Στην Ιταλία, όπου η Ρώμη και άλλες μεγάλες πόλεις παρέλυσαν από τις πολυπληθείς διαδηλώσεις για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και την αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης, οι οικονομικές υπηρεσίες ξεκινούν «σαφάρι» για να συλλάβουν όλους τους φοροφυγάδες. Δεν μπορεί ο κάτοχος πέντε αυτοκινήτων Ferrari να δηλώνει εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα, τονίζουν οι Αρχές, που, για να τονώσουν την όρεξη στις νομαρχίες να επιδοθούν σε εντοπισμό της φοροδιαφυγής, δηλώνουν ότι το ένα τρίτο των εσόδων που θα συγκεντρώσουν από τα διαφυγόντα κέρδη θα μπορούν να τα κρατήσουν οι τοπικές διοικήσεις.

Η κατάσταση θυμίζει Ελλάδα, όπως άλλωστε και αυτή στην Ισπανία όπου το κλίμα είναι εκρηκτικό. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, ο οποίος επανεξελέγη πριν από δύο χρόνια με την υπόσχεση της μείωσης της ανεργίας και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αναγκάστηκε να ανακοινώσει το δεύτερο «πακέτο» λιτότητας για την εξοικονόμηση 15 δις ευρώ, ενώ ήρθε σε αντιπαράθεση με τα συνδικάτα για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται η μείωση των μισθών κατά 4% με στόχο να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες κατά 1,9% του ΑΕΠ και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης. Όσο για το Ασφαλιστικό, προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και ο ελάχιστος χρόνος για σύνταξη αυξάνεται από τα 15 στα 25 χρόνια.

από τον ιστότοπο http://m-epikaira.gr/2010/07/πολιτικές-αναταράξεις/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου