Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

«Βουλιάζει» η μετοχή της ΒΡ - ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

«Βουλιάζει» η μετοχή της ΒΡ

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
«Πνίγεται» ο Ομπάμα στο πετρέλαιο

O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γίνεται έξαλλος από οργή και μόνο στο άκουσμα της λέξης «ΒΡ». Αυτό είναι πρωτόγνωρο για τον Αμερικανό πρόεδρο που φημίζεται για τον αυτοέλεγχο και την ψυχραιμία του. Καθώς η πετρελαιοκηλίδα διευρύνεται στον Κόλπο του Μεξικού, η ένταση στο κυβερνητικό επιτελείο του Λευκού Οίκου ανεβαίνει και η μετοχή της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας British Petroleum (BP) πέφτει. Η ΒΡ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της επιθετικής εξαγοράς, της διάσπασής της σε δύο εταιρείες, ή ακόμη και της χρεοκοπίας, όπως πιθανολογούσαν Αμερικανοί αναλυτές. Το βέβαιο είναι ότι η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει το 50% της αξίας της και η διεύθυνσή της εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταβάλει τα μερίσματα στους μετόχους της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όλοι οι επενδυτές φοβούνται ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού θα είναι ολέθριες και ο πετρελαϊκός γίγαντας δεν θα καταφέρει να συνέλθει ποτέ.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν εξέδρες άντλησης επιρρίπτουν ευθύνες στην ΒΡ για τις παραλείψεις της που οδήγησαν στην έκρηξη της εξέδρας πετρελαίου και το εξάμηνο moratorium στις νέες υπεράκτιες εξορύξεις, το οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση Ομπάμα. Οι εταιρείες (Exxon Mobil, Chevron, Shell, Anadarko, Noble, Murphy) φοβούνται ότι το εξάμηνο moratorium θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους και απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Εκείνο, δε, που φοβούνται περισσότερο είναι ότι το τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού θα οδηγήσει στη λήψη νέων αυστηρών μέτρων για τις υπεράκτιες εξορύξεις στην Αφρική, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία.

Μάταια η ΒΡ προσπαθεί να παρουσιάσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ως ένα ευρύτερο ζήτημα το οποίο αφορά σε όλη την πετρελαϊκή βιομηχανία και όχι στη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι άλλες μεγάλες εταιρείες τηρούν τις αποστάσεις τους και δεν υποστηρίζουν την ΒΡ. «Εμείς υποστηρίζουμε την υπεύθυνη άντληση στον Κόλπο», δήλωσαν οι επικεφαλής της Chevron, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την «ανεύθυνη άντληση» και τονίζοντας ότι ακολουθούν διαφορετική διαδικασία εξόρυξης. Το πιθανότερο είναι να επιτραπεί στην εταιρεία να συνεχίσει τις εργασίες της, καθώς διαθέτει, μαζί με τη Shell, τις περισσότερες εξέδρες στον Κόλπο. Το καθημερινό κόστος ενοικίασης μιας εξέδρας εξόρυξης είναι 250.000-500.000 δολάρια. Το κόστος ενοικίασης και για τις 33 εξέδρες του Κόλπου είναι 8,2 έως 16,5 εκατ. δολάρια, ενώ τα πλοιάρια τροφοδοσίας λαμβάνουν 15.000-30.000 δολάρια την ημέρα! Είναι σαφές, λοιπόν, πόσο πλήττονται οικονομικά όλες οι εταιρείες στη θαλάσσια περιοχή.
Νέα εποχή φέρνει το ατύχημα

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας συμφωνούν ότι μετά από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την καταστροφή της εξέδρας Deepwater Horizon της ΒΡ, όλα θα αλλάξουν στον πετρελαϊκό τομέα. Όπως αποκάλυψαν οι Times, τα «μεγάλα αφεντικά» των πετρελαϊκών εταιρειών βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους, μετά το ατύχημα. Ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι, με τον οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην πετρελαιοκηλίδα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ, ο άνθρωπος τον οποίο αναζητούν όλοι αυτό το διάστημα, είναι καθησυχαστικός προς όλους – και προς τους επενδυτές και προς τους πληγέντες των ακτών του Κόλπου. Το ατύχημα στην εξέδρα βρήκε την ΒΡ σε καλή οικονομική κατάσταση, καθώς το χρέος της ήταν κάτω από το 20%-30% των κεφαλαίων της. Όσο και να διατηρούν την αισιοδοξία τους, οι υπεύθυνοι της ΒΡ δεν μπορούν να παραβλέψουν το κόστος που αυξάνεται μέρα με τη μέρα για τον καθαρισμό της περιοχής και για τις αποζημιώσεις. Μια πρόχειρη εκτίμηση για το κόστος της καταστροφής μέχρι τώρα φτάνει το 1,5 δις δολάρια!
Μεγάλο πολιτικό ζήτημα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι θα αναγκάσει την πετρελαϊκή εταιρεία να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί τόσο από το πετρέλαιο, όσο και από τα ισχυρά χημικά διαλυτικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας. Η πετρελαιοκηλίδα έχει καταστρέψει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής από τη Λουιζιάνα, το Μισισιπί, την Αλαμπάμα, έως την τουριστική Πενσακόλα της Φλόριντας, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την αλιεία όσο και τον τουρισμό.

Ο αμερικανικός Τύπος, και δη ο τοπικός, δημοσιεύει καθημερινά πύρινα άρθρα κατά του προέδρου Ομπάμα, κατηγορώντας τον για το χειρισμό της υπόθεσης. Πέρα από την κριτική στο εσωτερικό που έχει αυξήσει στο 60% το ποσοστό όσων τον κατηγορούν για «λάθος αποφάσεις», μένεα πνέουν και οι Βρετανοί κατά της Ουάσιγκτον. Ακόμη και από επίσημα χείλη, όπως του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ακούγονται πολλά για την «αντιβρετανική» στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος τα έχει βάλει με το βρετανικό κολοσσό. Το ζήτημα έγινε τόσο πιεστικό, ώστε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η πετρελαιοκηλίδα ανατρέπει επίσης και τις πολιτικές ισορροπίες. Πριν από το ατύχημα, το 66% των κατοίκων της Φλόριντας υποστήριζε τις παράκτιες αντλήσεις πετρελαίου, έναντι του 27% που τις καταδίκαζε. Σήμερα τα πράγματα έχουν μεταβληθεί δραματικά. Οι κάτοικοι της Φλόριντας αντιτίθενται στην υπεράκτια άντληση κατά 51% έναντι 42%, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τον Δημοκρατικό (κυπριακής καταγωγής) κυβερνήτη Τσάρλι Κριστ έναντι του Μάρκο Ρούμπιο, υποστηρικτή του Tea Party (των απείθαρχων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) και υπέρμαχο των εξορύξεων στον Κόλπο.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, όπως φαίνεται, τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και τους κυβερνήτες των πολιτειών, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο.

από τον ιστότοπο http://m-epikaira.gr/2010/06/«βουλιάζει»-η-μετοχή-της-βρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου