Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Αμετακίνητη πολιτική Σαμαρά για ταχεία έξοδο από το ΔΝΤ - ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Αμετακίνητη πολιτική Σαμαρά για ταχεία έξοδο από το ΔΝΤ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Με συμμάχους μια νέα ηγετική ομάδα που εντός ολίγου θα έχει συγκροτηθεί στο σύνολό της και μια νέα οργανωτική δομή, και χωρίς καμία από τις εκκρεμότητες των προηγούμενων μηνών να λειτουργούν ως τροχοπέδη για τα σχέδιά του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς καλείται πλέον να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα για το οποίο οι ψηφοφόροι του κόμματος του παρέδωσαν τη σκυτάλη της ηγεσίας: Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να βάλει το κόμμα του σε τροχιά εξουσίας, προσφέροντας στους πολίτες μία σοβαρή, εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Από τις επιδόσεις των επόμενων μηνών θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό αν η νέα Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά διαθέτει τα πολιτικά ανακλαστικά, τις ιδέες, τις προτάσεις και τα πρόσωπα που θα της επιτρέψουν να προσελκύσει ευρέα κοινωνικά στρώματα που σήμερα δυσφορούν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά αμφιβάλλουν για τις πραγματικές δυνατότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερβεί τον κακό εαυτό της. Οι συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να κερδίσει το στοίχημα ο κ. Σαμαράς είναι ιδιαίτερα πιεστικές, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και καθυστερήσεις. Η ρευστότητα στην πολιτική σκηνή διατηρεί διαρκώς στο προσκήνιο τα σενάρια περί δίδυμων εκλογών το φθινόπωρο, ενώ η πιθανότητα δραματικής εκδήλωσης της κοινωνικής δυσφορίας τους επόμενους μήνες είναι πλέον μεγάλη. Στα παραπάνω, άλλωστε, από άλλη οπτική ποντάρουν τόσο ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη όσο και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με το υπό σύσταση νέο κόμμα της.
Δεν ανησυχεί για την Μπακογιάννη

Ο κ. Σαμαράς δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την εκλογική απήχηση των θέσεων της πρώην εσωκομματικής της αντιπάλου, λόγω του γεγονότος ότι ταυτίστηκε με την κυβέρνηση στο μείζον θέμα του Μνημονίου, ενώ ανάλογη είναι η εκτίμησή του και για το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, το οποίο εσχάτως εμφανίζεται ως μοχλός στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Οι συνεχείς αναφορές του αρχηγού της ΝΔ σε «εξαπτέρυγα» και «δεκανίκια» του ΠΑΣΟΚ, όπως και η άρνησή του να εμπλακεί σε αντιπαράθεση ουσίας με την κυρία Μπακογιάννη, καταμαρτυρούν τις εκτιμήσεις του αλλά και τη στρατηγική του έναντι των δύο.

Ένα πρώτο κρίσιμο crash test για τον κ. Σαμαρά θα είναι η αποδοχή που θα έχει στην κοινωνία η πρότασή του για την απαλλαγή από το Μνημόνιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις συνέπειές του. Το περίγραμμα αυτής της πρότασης, το παζλ της οποίας θα συμπληρωθεί τους επόμενους μήνες, θα σκιαγραφήσει ο αρχηγός του κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Σαμαράς είναι απολύτως πεπεισμένος ότι με ένα άλλο μείγμα πολιτικής μπορεί η χώρα να περιορίσει το χρόνο παραμονής υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, παράμετρο που θεωρεί καθοριστική για τις αντοχές της οικονομίας και το μέλλον της χώρας. Θεωρεί, δε, ότι όλες οι μέχρι σήμερα επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν δικαιωθεί πλήρως και ότι είναι κατανοητό ακόμη και σε εκείνους που δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση ότι η πολιτική της κυβέρνησης εγκλωβίζει τη χώρα σε μια διαρκή, ανατροφοδοτούμενη ύφεση.

Προς επίρρωση όλων αυτών, στην εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης θα προβληθούν δηλώσεις κορυφαίων ξένων οικονομολόγων και παραγόντων οι εκτιμήσεις και οι επισημάνσεις των οποίων κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με τη Νέα Δημοκρατία. Μέσω αυτών, θα δοθεί και ένα μήνυμα-απάντηση, όπως λένε οι συνεργάτες του, σε όσους καταλογίζουν στη ΝΔ λαϊκισμό και προσπάθεια πολιτικής επένδυσης στην κρίση και τις συνέπειές της. Με φόντο τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Σαμαράς θα επαναφέρει, λοιπόν, πιο ολοκληρωμένα τις προτάσεις του για μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, μηδενικού ή ελάχιστου έστω δημοσιονομικού κόστους, που φρενάρουν την ύφεση, περιορίζουν τα «λουκέτα» και συγκρατούν την εξάπλωση της ανεργίας. Αιχμή του κ. Σαμαρά θα είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την οποία υπολογίζει στα 272 με 300 δις – δηλαδή όσο σχεδόν το σύνολο του δημοσίου χρέους. Ο αρχηγός της ΝΔ θα τονίσει ότι μόνο μέρος της ακίνητης περιουσία της ΚΕΔ, αν μεσοπρόθεσμα αξιοποιηθεί, μπορεί να καλύψει σημαντικό τμήμα του χρέους και των ετήσιων τόκων και θα προτείνει είτε τη μακροχρόνια μίσθωση συμμετοχής σε ΣΔΙΤ είτε Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, όπου το κράτος συμμετέχει με το κεφάλαιό του, τη γη και ο ιδιωτικός τομέας με κεφάλαια επενδυτικά. Θα βγει, δε, «μπροστά» στο ζήτημα του περιορισμού της δημόσιας σπατάλης, προτείνοντας δραματικές πρωτοβουλίες.

Το τελευταίο, οι θέσεις δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας για το ρόλο του κράτους, επεξεργάζονται ήδη από πολυπληθή ομάδα συνεργατών του κ. Σαμαρά, καθώς αποτελούν καθοριστικό δείγμα της πολιτικής αντίληψης του νέου αρχηγού. Θα παρουσιάζονται, δε, σταδιακά και κατά τομείς μέχρι το φθινόπωρο.
Αλλαγές σε πρόσωπα

Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς στοχεύει να έχει ολοκληρώσει και τις αλλαγές στα πρόσωπα τις οποίες ήδη δρομολογεί. Αύριο, θα εκλεγεί ο νέος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο ρόλος του οποίου θεωρείται καθοριστικός ενόψει και των επικείμενων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Αμέσως μετά θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχηγός του κόμματος θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό των τομεαρχών και γραμματέων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς και στενοί του συνεργάτες αναζητούν νέα πρόσωπα τα οποία μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς ευθύνης, υπό τον εκπρόσωπο του κόμματος και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου.

Έχοντας στο μεταξύ εκχωρήσει μια σειρά γραφειοκρατικών και άλλων ζητημάτων στους δύο αντιπροέδρους που θα τοποθετήσει, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και πιθανότατα τον κ. Σταύρο Δήμα, ο κ. Σαμαράς προτίθεται από τα τέλη του καλοκαιριού να επισκεφθεί σταδιακά όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να επικοινωνήσει τις θέσεις του απευθείας στο εκλογικό σώμα. Ο αρχηγός της ΝΔ επενδύει πολύ στην προσωπική επαφή με το εκλογικό σώμα, ενώ επιθυμεί να έχει και προσωπική αντίληψη για τις επιλογές των προσώπων με τα οποία θα δώσει το κόμμα του τη μάχη των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.
από το http://m-epikaira.gr/2010/07/αμετακίνητη-πολιτική-σαμαρά-για-ταχε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου