Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Μια νέα εποχή για το γουάν - TΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια νέα εποχή για το γουάν
TΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Λίγο πριν τη Σύνοδο του G-20, η Κίνα δείχνει το καλό της πρόσωπο
H ημέρα που ο διακαής πόθος του αμερικανικού Κογκρέσου για τη ριζική μεταβολή της κινεζικής νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να βρει παγκόσμιο έρεισμα πλησιάζει, με την επικείμενη Σύνοδο του G-20 στο Τορόντο να δημιουργεί σαφή εκνευρισμό στην κινεζική ηγεσία και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις πολιτικές της.
Η ευελιξία του γουάν είναι πλέον γεγονός, με την Κίνα να δείχνει ότι ξέρει να προλαμβάνει καταστάσεις που ενδέχεται να τη φέρουν σε αμηχανία σε παγκόσμιες συνόδους, όπως του G-20. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τόσο από τις ΗΠΑ –αν και με επιφυλάξεις–, όσο και από την Ευρώπη και τους μηχανισμούς της όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup. Η ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος αποτελεί νευραλγικής σημασίας αίτημα για τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν το εμπορικό προβάδισμα της Κίνας να δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την πορεία της ανάκαμψής τους, ζητώντας έτσι την άμεση τοποθέτηση του G-20. Βέβαια, το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου αναφορικά με το ζήτημα δεν ικανοποιούσε ιδιαίτερα την κραταιά Κίνα, η οποία αρέσκεται σε μια παρωχημένη πολιτική προστατευτισμού της οικονομίας της, ανεξαρτήτως διεθνών δεσμεύσεων, αρνούμενη κατηγορηματικά την οποιαδήποτε αναφορά στο νόμισμά της στην επικείμενη Σύνοδο. Για την κινεζική κυβέρνηση, η συζήτηση περί της νομισματικής της πολιτικής θεωρείται αυστηρά εσωτερικό θέμα, κρατικής κυριαρχίας και μη επιδεχόμενο εξωτερικών παρεμβάσεων.
Αμερικανικά πυρά
Φανατικός πολέμιος της μερκαντιλιστικής λογικής της είναι οι ΗΠΑ, με πάγιο αίτημα την ανατίμηση του γουάν το οποία επί δύο συναπτά έτη παραμένει αγκιστρωμένο στην ισοτιμία 6,83 έναντι του δολαρίου, επικαλούμενες τις διεθνείς ισορροπίες και τη διαστρέβλωση που προκαλεί το υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα στην παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν απειλήσει με την επιβολή νόμου πρόσθετης επιβάρυνσης στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα τα οποία πωλούνται σε εξαιρετικά τεχνητά χαμηλές τιμές, ωστόσο η νομισματική αψιμαχία δεν απέφερε καρπούς, αφού δεν υπήρχε το κατάλληλο νομικό έρεισμα σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά τώρα στο γενικό πρόγραμμα της Συνόδου του G-20, θέματα συζήτησης θα είναι η διαφάνεια των αγορών, η βελτίωση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των διεθνών οικονομικών θεσμών, αλλά και η εξάλειψη του προστατευτισμού του εμπορίου, δημιουργώντας σε αυτό το σημείο εύφορο έδαφος για την ενασχόληση με το κινεζικό ζήτημα, κάτι που θέλησε να προλάβει η Κίνα.
Ζήτημα κρατικής κυριαρχίας
Υπερασπιζόμενη την πολιτική της, η Κίνα έδειχνε να μην ενδιαφέρεται για τον «αφορισμό» των ΗΠΑ, λειτουργώντας ανεξάρτητα από τις διεθνείς οικονομικές δεσμεύσεις της και σίγουρα μακριά από τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Όσο για τους λόγους για τους οποίους η Κίνα αρνούνταν πεισματικά την αλλαγή της ισοτιμίας γουάν – δολαρίου, αυτοί δεν είναι άλλοι από την αβεβαιότητα που ελλοχεύει ακόμα στις διεθνείς αγορές, την κρίση χρέους στην Ευρώπη, που είναι και ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, και το φόβο ενός νέου πλήγματος στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θέλει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων αλώβητη, καθώς η υποτίμηση θα σήμαινε αυτομάτως την αύξηση του κόστους των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής. Για τους ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, όπως ο υφυπουργός Οικονομικών Zhu Guangyao, το θέμα της επικείμενης Συνόδου δεν θα έπρεπε να είναι η Κίνα, αλλά οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια ελλείμματα, η ενδυνάμωση των τραπεζών και η ενίσχυση της ρευστότητας.
7% υπερτίμηση
Η ενίσχυση της ευελιξίας του νομίσματός της ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα στις διεθνείς αγορές, αλλά και στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, αποτρέποντας το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Βέβαια τίποτα δεν αναμένεται να γίνει εν μία νυκτί, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, η μετάβαση θα γίνει σταδιακά και συγκρατημένα, ενώ πηγές της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για υπερτίμηση της τάξεως του 7%. Η απόφαση της Κίνας για την αλλαγή της πολιτικής της είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών πιέσεων και της ανάγκης εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η αύξηση της εγχώριας ζήτησης και ο έλεγχος των πληθωριστικών πιέσεων και η ελεγχόμενη μακροοικονομική διαχείριση έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο. Το ερώτημα το οποίο ασφαλώς εγείρεται είναι γιατί τώρα; Η απάντηση δεν είναι άλλη από την αποφυγή της παγκόσμιας δυσαρέσκειας και των επικρίσεων στην επικείμενη Σύνοδο του G-20. Όσο για το αν η υπερτίμηση που έχει ανακοινωθεί προχωρήσει έστω και με βραδύ ρυθμό, αυτό μένει να το δούμε…

από τον ιστότοπο http://m-epikaira.gr/2010/07/μια-νέα-εποχή-για-το-γουάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου