Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

OXI ΣTHΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

OXI ΣTHΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΔΝΤ - Ε.Ε. –Ε.Κ.Τ., ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Κ.Α.
ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!
Είναι εύκολο για κάποιον πολιτικό φορέα (συλλογικότητα ή και φυσικά πρόσωπα) να διακηρύσσει και να υποστηρίζει ορισμένες θέσεις όταν δεν έχει κυβερνητικές ευθύνες! Ομως στις κρίσιμες στιγμές φαίνεται κατά πόσο αντιστέκονται ή αποδεικνύονται υποχωρητικοί έναντι των επιταγών των κυριάρχων οικονομικοπολιτικών κύκλων τα μέλη της κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, οι οποίοι υποτίθεται ότι εκλέχθηκαν για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της Ελληνικής Δημοκρατίας!... Μια από αυτές τις στιγμές είναι και η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό! Οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου έρχονται να επικυρώσουν και να επιτείνουν μια απαράδεκτη κατάσταση όπου ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας νιώθει ανελέητα εκτεθειμένο στις διαθέσεις όχι απλά των εργοδοτών αλλά ενός ολόκληρου συστήματος που έχει στόχο την εξαθλίωση των εργαζομένων. Το μεγάλο σχέδιο των ισχυρών έχει νοτιοευρωπαϊκές και κυρίως βαλκανικές διαστάσεις: αποσκοπεί στην εξαθλίωση των Βαλκάνιων εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των δυτικοευρωπαϊκών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ομολόγησε ότι «είναι άδικες οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 από τα ΒΑΕ (σσ. Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα). Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου».
Η διάλυση της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και η πολιτική αναδιάταξη των Βαλκανίων κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες συνδεόταν και με ένα βασικό οικονομικό στόχο: διάνοιξη του δρόμου για την εισβολή των πολυεθνικών οικονομικών ομίλων και επιβολή του πλήρους ελέγχου τους στο σύνολο των κοινωνικών/οικονομικών δραστηριοτήτων στον εν λόγω ευρύτερο χώρο. Ο κατακερματισμός και ο ασφυκτικός έλεγχος του χώρου από τους πλανητικούς και περιφερειακούς ηγεμόνες και τα πολυεθνικά οικονομικά συγκροτήματα επιτρέπουν την αναπαραγωγή του συστήματος της ''άνισης ανάπτυξης'' ανάμεσα στις μητροπόλεις και τις περιφερειακές/ημιπεριφερειακές χώρες του καπιταλιστικού συστήματος ''οικονομία-κόσμος''. Στα πλαίσια των εν εξελίξει διεργασιών αποτρέπεται η μετατροπή της περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου από χώρο στρεβλής και παρασιτικής ανάπτυξης (ανάπτυξη της υπανάπτυξης) σε σχετικά αυτόνομο-αυτοδύναμο αναπτυξιακό πόλο.
Σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση οι θεσμοί ατονούν και σταδιακά καταργούνται. Πριν από 3 χρόνια, το (αντιπολιτευόμενο τότε) ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ) είχαν ζητήσει δημοψήφισμα για την κύρωση της ΣΥΝΘΗΚΗΣ της ΛΙΣΑΒΩΝΑΣ, αλλά και για τις αλλαγές που επέφερε ο ‘‘Νόμος Πετραλιά’’ στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης!!!... Γιατί σήμερα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές δεν ζητούν την διεξαγωγή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ; Εθνικά δημοψηφίσματα να διεξαχθούν στα μείζονος εθνικής σημασίας θέματα: Της ΑΠΟΔΟΧΗΣ ή ΟΧΙ του ‘‘ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ’’ με την τρόικα Δ.Ν.Τ.- Ε.Ε. – ΕΚΤ (δηλαδή του μηχανισμού που παρουσιάστηκε ότι ‘‘έχει στόχο να διασώσει τη χώρα’’). Των ρυθμίσεων για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ και τις ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Της ΕΝΤΑΞΗΣ της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Τοπικά δημοψηφίσματα μπορούν να οργανωθούν σε σπουδαία ζητήματα, όπως είναι η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πολιτική, καθώς και η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ πολιτική και οι όροι εγκατάστασης μεταναστών σε κάθε Δήμο της ελλαδικής επικράτειας. Σχετική αναφορά γινόταν σε παλαιότερα κείμενα του γράφοντος (βλ. π. χ. ‘‘Πολύπλευρη κρίση και δημοκρατικές πρωτοβουλίες’’, μπλογκ http://theodorosbatrakoulis.blogspot.com, 16 Oκτωβρίου 2009).
Στην παρούσα συγκυρία έχει ιδιαίτερη πολιτική σπουδαιότητα η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία της σύμπραξης πολιτών ‘‘(Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη’’. Η τελευταία, πέραν των άλλων κοινωνικών και πολιτικών παρεμβάσεών της, έχει συμμετάσχει με ιδιαίτερο συνδυασμό και σε βουλευτικές εκλογές. Η ‘‘(Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη’’ έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές ανοιχτές συνεδριάσεις. Η «7η Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19-06-2010 στον Όλυμπο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Προμήθεια 2010». Εκεί άρχισε συλλογή ψηφοδελτίων για τα δύο πανελλαδικά δημοψηφίσματα, που προκάλεσαν η Μ.Κ.Ο. «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» και η σύμπραξη «(Άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη» (www.dimopolis.gr) για συγκρότηση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και εκπόνηση Συντάγματος Πολιτών. Η τελευταία συνεδρίαση (‘‘8η Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου’’), η οποία έγινε στο λόφο της Πνύκας, μετά από σχετική συζήτηση, αποφάσισε την συνέχιση της προαναφερόμενης δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας. Εθεσε ως ειδικότερο στην τρέχουσα συγκυρία στόχο την ευαισθητοποίηση και αποδοχή από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της διενέργειας δημοψηφίσματος αναφορικά με το ασφαλιστικό-εργασιακό.
Αθήνα 6 Ιουλίου 2010
Θόδωρος Σ. Μπατρακούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου