Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η Fed τερματίζει τις “ενέσεις ρευστότητας” στην οικονομία

Washington » Η Fed τερματίζει τις “ενέσεις ρευστότητας” στην οικονομία
Η Fed τερματίζει τις “ενέσεις ρευστότητας” στην οικονομία

Η Fed τερματίζει τις “ενέσεις ρευστότητας” στην οικονομία

October 30, 2014 12:30 am
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, που παραμένουν πολύ χαμηλά, κοντά στο μηδέν.
Επικαλούμενη την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η Fed θα σταματήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις μηνιαίες “ενέσεις ρευστότητας”. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για “αξιοσημείωτη χρονική περίοδο”, όμως πρόσθεσε ότι εάν παρατηρηθεί γρηγορότερη πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού και της απασχόλησης μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να σημειωθεί “νωρίτερα από το αναμενόμενο”.
Μετά την ανακοίνωση αυτή το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,2660 δολάρια, από 1,2743 δολάρια που ήταν νωρίτερα σήμερα.
Άμεση ήταν και η αντίδραση της Γουόλ Στριτ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στις 20:09 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά 62,04 μονάδες (-0,36%) και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 35 μονάδες (-0,77%).
“Η ανακοίνωση της Fed είναι ακριβώς αυτό που ανέμεναν όλοι. Η Fed διαπιστώνει αρκετή βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα ώστε να σταματήσει το πρόγραμμά της, όμως ταυτόχρονα διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια επειδή δεν παρατηρεί ακόμη αυτό που επιθυμεί όσον αφορά τον πληθωρισμό”, ανέφερε ο Γουέιν Κάουφμαν, ένας αναλυτής αγορών της Phoenix Financial Services.
Photo via White House
Πηγή: mignatiou.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου