Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Κάνει πλάκα η Μέρκελ: Η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη



Κάνει πλάκα η Μέρκελ: Η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη
Κάνει πλάκα η Μέρκελ: Η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη
Κάνει πλάκα η Μέρκελ: Η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη
November 4, 2014 9:40 am
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και κατέστησε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, ανθιστάμενη στην πίεση που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της οι οποίοι της ζητούν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη, μετέδωσε το Πρακτορείο REUTERS.
Μεγάλη οικονομική πρόοδος έχει γίνει στην ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, δήλωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά .
“Όμως η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη”, δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην ένωση γερμανών εργοδοτών BDA, προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σ’ ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία.
Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξή της το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, λέγοντας πως ευθύνεται γι’ αυτό η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη και οι διεθνείς κρίσεις. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2% και 1,8%.
Η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.
“Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση”, δήλωσε η καγκελάριος.
Η Μέρκελ τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
“Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε”, δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.
Η Γερμανία επιδιώκει να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον ερχόμενο χρόνο και ενώ η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία, αυτό δεν θα γίνει σε βάρος του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
“Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό”, τόνισε η Μέρκελ. “(Ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015) αντιμετωπίζεται ως υπερβολική αποταμίευση. Όμως υπό το φως των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είναι… απλώς καλή διαγωγή”.
Η καγκελάριος δήλωσε πως, επιπλέον των κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και πως οι συνταξιοδοτικές συνεισφορές θα μειωθούν.
Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε επίσης πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε δίκιο όταν είπε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναπληρώσει πολιτικές αποτυχίες.
Τον περασμένο μήνα ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, προκαλώντας έτσι δημοσιεύματα πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ντράγκι και τη Γερμανία έχουν ενταθεί.

Πηγή http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου