Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Κινδυνεύει η πόλη Κομπάνι – Οι τζιχανιστές κτύπησαν από την Τουρκία



Κινδυνεύει η πόλη Κομπάνι – Οι τζιχανιστές κτύπησαν από την Τουρκία

Κινδυνεύει η πόλη Κομπάνι – Οι τζιχανιστές κτύπησαν από την Τουρκία
Κινδυνεύει η πόλη Κομπάνι – Οι τζιχανιστές κτύπησαν από την Τουρκία
November 29, 2014 12:54 pm
Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα για πρώτη φορά μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων στο μεθοριακό φυλάκιο μεταξύ της συριακής πόλης Κομπάνι και της Τουρκίας, με τουλάχιστον 30 νεκρούς στις τάξεις των δύο στρατοπέδων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τούρκο αξιωματούχο, μετέδωσαν τα Πρακτορεία REUTERS, AFP και DPA.
Οι Κούρδοι κατηγορούν την Αγκυρα ότι επέτρεψε τη δράση των τζιχαντιστών μέσα από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να καταφέρουν πισώπλατη μαχαιριά στους μαχητές που υποστηρίζουν την πόλη Κομπάνι. Είναι μία εξέλιξη άκρως αρνητική, καθώς πλέον κινδυνεύει να πέσει η πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι μιλούν για προδοσία της Τουρκίας, ενώ η Αγκυρα διαψεύδει ότι οι τζιχανιστές ξεκίνησαν την επίθεση από το έδαφός της.
“Οι συγκρούσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή μετά τις δύο επιθέσεις τζιχαντιστών νωρίς το πρωί στο συνοριακό φυλάκιο που χωρίζει την Τουρκία από το Κομπάνι” δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Τρομοκράτες του ΙΚ πυροδότησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο στο σημείο αυτό, ενώ ένας τζιχαντιστής, ζωσμένος με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε στο ίδιο σημείο.
Σφοδρές συγκρούσεις τότε ξέσπασαν με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακή που προασπίζει την τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας, τον έλεγχο της οποίας προσπαθούν να πάρουν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι τζιχαντιστές.
Ανάμεσα στους 30 νεκρούς, 21 ήταν τζιχαντιστές του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βομβιστών αυτοκτονίας, και οι υπόλοιποι εννέα ήταν μέλη των κουρδικών δυνάμεων.
Μάχες ξέσπασαν επίσης στην πόλη, και ακόμη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο νότο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
“Το ΙΚ πραγματοποίησε επιθέσεις σε απόσταση 20 μέτρων από το συνοριακό φυλάκιο (στη συριακή πλευρά), που είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των YPG και σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί. Δύο εκρήξεις ακούστηκαν, μπορεί να ήταν επίθεση αυτοκτονίας ή βομβιστική επίθεση”, δήλωσε τούρκος τοπικός αξιωματούχος.
Οι κούρδοι μαχητές μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το ΙΚ στις 16 Σεπτεμβρίου κατά της πόλης αυτής. Οι Κούρδοι, έχοντας καταφέρει να σταματήσουν την επέλαση των τζιχαντιστών, κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και των ενισχύσεων των κούρδων μαχητών του Ιράκ.
Ωστόσο αν οι τζιχαντιστές καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του συνοριακού φυλακίου, που βρίσκεται βορείως του Κομπάνι, τότε ουσιαστικά θα θέσουν υπό πολιορκία τους Κούρδους καθώς τα περίχωρα της πόλης είναι στα χέρια του ΙΚ.
Δεκαπέντε επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ εξαπέλυσαν μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και συμμάχων τους εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους έπληξαν 15 στόχους των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας μέσα σε τρεις ημέρες, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δεκατρείς από τις επιδρομές που εξαπολύθηκαν από την Τετάρτη έγιναν στο Ιράκ και οι δύο στη Συρία.
Στο συριακό έδαφος, αεροσκάφη έπληξαν μια θέση του ΙΚ, έναν χώρο που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ως εφαλτήριο κοντά στη συριακή πόλη Κομπάνι και μια μονάδα κοντά στο Χαλέπι, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
Στο Ιράκ επλήγησαν οχυρές θέσεις, οχήματα, ένας εκσκαφέας και μια θέση μάχης κοντά στο Κιρκούκ, μια μεγάλη μονάδα και τέσσερις μικρότερες. Κοντά στη Μοσούλη, σε δύο επιδρομές καταστράφηκαν οχήματα και ένα βαρύ όπλο κοντά στη Ράμαντι.
Επίσης επλήγησαν οχήματα, μονάδες, θέσεις μάχης και ένα κτίριο στις ιρακινές πόλεις Αρ Ρούτμπα, Φαλούτζα, αλ Κάιμ και Μπάιτζι, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ via @PressTV
http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου