Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κτυπά η “καμπάνα” για την τουρκική οικονομία

Κτυπά η “καμπάνα” για την τουρκική οικονομία
Κτυπά η “καμπάνα” για την τουρκική οικονομία

Κτυπά η “καμπάνα” για την τουρκική οικονομία

November 6, 2014 3:00 pm
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε ένα πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσει την τουρκική οικονομία, που περιλαμβάνει μέτρα όπως η μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές και την αύξηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, την ώρα που η ανάπτυξη συνεχίζει να υπολείπεται των καθορισμένων στόχων.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, τον περασμένο μήνα η Τουρκία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό 3,3% για αυτόν τον χρόνο και 4% για το 2015 από 4% και 5% αντίστοιχα, επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία.
«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία πολύ αποφασιστική πολιτική την επόμενη περίοδο προκειμένου να ενσωματώσουμε την τουρκική οικονομία στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα που έχουν στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των εγχώριων ενεργειακών πόρων, την ώθηση της ενεργειακής παραγωγικότητας και την επέκταση των τομέων υγείας και τουρισμού».
Ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018 από 820 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Έως την περίοδο αυτή έχει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 7% πέρυσι και την ανεργία στο 7% έναντι σχεδόν 10% σήμερα.
Το πρόγραμμα αυτό ανακοινώθηκε καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ομάδας των G20 από την 1η Δεκεμβρίου.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλοι θα μπορέσουν να δουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Τουρκίας, η οικονομική της λογική και το διανοητικό επίπεδο της (ηγεσίας της) είναι ικανά να καθοδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία για ένα χρόνο» είπε ο Νταβούτογλου.
«Ενδέχεται να καταστεί δυνατό για εμάς να κλείσουμε την ψαλίδα με τις αναπτυγμένες χώρες με την ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων και την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας» τόνισε ο ίδιος.
Πηγή: mignatiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου