Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μόνιμη ναυτική παρουσία της Ρωσίας σε Α. Μεσόγειο - Κοινή αεροναυτική άσκηση με Κίνα

Μόνιμη ναυτική παρουσία της Ρωσίας σε Α. Μεσόγειο - Κοινή αεροναυτική άσκηση με Κίνα 

Νέα, μεγάλης κλίμακας κοινή αεροναυτική άσκηση προγραμματίζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Ρωσία και Κίνα. Η Άσκηση θα περιλαμβάνει και την Κυπριακή, ΑΟΖ με τη Ρωσία, μετά το τέλος της Άσκησης, να υλοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς της για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων της στην περιοχή.

Έντονη παρουσία του πολεμικού ναυτικού της στην Ανατολική Μεσόγειο προς υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων της επιδιώκει η Ρωσία. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον περασμένο Γενάρη με τη την Μόσχα όμως να επιδιώκει και τη μόνιμη παρουσία της στη περιοχή, κάτι που φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά καθώς πληθαίνει τις αεροναυτικές ασκήσεις της στην περιοχή και μάλιστα σε
συνεργασία με το πολεμικό ναυτικό της Κίνας.

Την απόφαση για τη νέα άσκηση Ρωσίας και Κίνας στην ανατολική Μεσόγειο, μεγαλύτερης κλίμακας από εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Chang Wanquan την περασμένη Τρίτη στο Πεκίνο.

«Σκοπεύουμε να κάνουμε τις επόμενες κοινές ναυτικές ασκήσεις  την ερχόμενη άνοιξη στη Μεσόγειο θάλασσα. Τελευταία έχει αναπτυχθεί σημαντικά η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και με άλλες κοινές ασκήσεις έχει διαφανεί πώς η κινεζική στρατιωτική εκπαίδευση είναι στα υψηλότατα επίπεδα. Τέτοιου είδους λοιπόν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σαν αυτές που προγραμματίζονται είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών», είπε ο Σεργκέι Σοιγκού.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος δήλωσε ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας ο οποίος αναφέρθηκε στην απόλυτη επιτυχία που σημείωσαν οι κοινές ασκήσεις των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή και τον περασμένο Γενάρη

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει κοινές προσπάθειες με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών, για την προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας σ' ένα υψηλότερο επίπεδο με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», είπε ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες η άσκηση τοποθετείται χρονικά μέσα στον Μάρτη και αναμένεται να δεσμευτεί με navtex πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή η οποία θα περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει  να συντηρεί την ένταση με τις παράνομες δραστηριότητες του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να την αφήσει να κάνει τον γενικό κουμανταδόρο αν μου επιτρέπεται η έκφραση στην περιοχή.

Με κύρια επιδίωξη να προστατέψει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Συρίας, η Ρωσοκινεζική συνεργασία ενισχύεται συνεχώς πράγμα που δηλοί ότι σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο στρατιωτικό τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλα και στον Ειρηνικό.

Η Ρωσία θέλει να έχει συνεχή αν όχι μόνιμη παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάτι που βεβαίως λειτουργεί και ως αποτρεπτικές παράγοντες σε όποιες πιθανές Τουρκικές επιβουλές ή λεονταρισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία μετά το τέλος της άσκησης αναμένεται να συνεχίσει να δηλώνει παρούσα στην περιοχή μάλλον με ένα αντιτορπιλικό και δύο άλλα μικρότερα πολεμικά πλοία.

Επίσης, κατά τη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν και τοποθετείται χρονικά  μεταξύ 7 με 15 Δεκεμβρίου θα ζητηθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη η Κύπρος να διευκολύνει τον ρωσικό στόλο με τη χρησιμοποίηση ως σημείων ανεφοδιασμού τα λιμάνια της Κύπρου.

Σημερινή
Πηγή sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου