Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

"Σήμερα το Piri Reis και το Barbaros, αύριο το Selim II"

5/11/14

"Σήμερα το Piri Reis και το Barbaros, αύριο το Selim II"

«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros ή ίσως αύριο το Selim II (ο Οθωμανός Σουλτάνος που κατέκτησε την Κύπρο) που θα προκαλέσει οργή. Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και –αντί να συμβιβαστούν για την ειρήνη- επιμένουν να σφυρηλατούν αντί-τουρκικές και αντί-κυπριακές συμμαχίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο ή το Ισραήλ, η πολιτική έντασης στη Μεσόγειο θα συνεχίσει».
Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του στην αγγλική έκδοση της Hurriyet, ο Yusuf Kanli.


Όπως επισημαίνει στο άρθρο του, μέχρι προσφάτως ήταν το τουρκικό
  Piri Reis, που επιβεβαίωνε την σχέση της χώρας με τους Τουρκοκύπριους σχετικά με τους φυσικούς πόρους γύρω από την Κύπρο. «Για δεκαετίες, το θεμέλιο της κυπριακής πολιτικής της Άγκυρας ήταν οφθαλμός αντί οφθαλμού, κάποιες φορές προληπτικά αλλά τις περισσότερες φορές ως αντίδραση. Εάν και όταν οι ελληνοκύπριοι έκαναν οτιδήποτε για να επαναβεβαιώσουν την αξίωσή τους ότι είναι ο «μοναδικός νόμιμος ιδιοκτήτης» για οτιδήποτε σχετίζεται με την Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι, λάμβαναν μέτρα για να επιβεβαιώσουν το «καθεστώς της εταιρικής σχέσης» τους στο πλαίσιο των ιδρυτικών συμφωνιών».

Επίσης, το άρθρο αναφέρει ότι πρόκειται για μια «θεμελιώδη διχόνοια». Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι «το κράτος και η κυβέρνηση που ουσιαστικά αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ τον Μάιο του 1965 –αν και το τουρκικό στοιχείο εκδιώχθηκε από το ελληνικό στοιχείο υπό την απειλή όπλου- είναι ακόμη το καθεστώς της εταιρικής σχέσης του 1960, αν και το σύνταγμα τροποποιήθηκε μονομερώς και αφαιρέθηκαν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια των Τουρκοκυπρίων. Για τους Τουρκοκύπριους, το κράτος θα μπορούσε να είναι ακόμη το κοινό κράτος του 1960, αλλά η απέλαση του τουρκικού στοιχείου το 1964 από τα κυβερνητικά γραφεία, τους δήμους και όλες τις εκτελεστικές θέσεις, έχει καταστήσει τη διοίκηση παράνομη, διασφαλίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση όλου του νησιού».

Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr Για περισσότερα Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου