Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Να μιμηθούμε την Τουρκία - Κατάργηση του ΚΥΣΕΑ σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Να μιμηθούμε την Τουρκία - Κατάργηση του ΚΥΣΕΑ σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

02.11.2014 | 23:15
Image
Γράφει ο 
Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος*



Το μήνυμα που εξέπεμψε η συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην οποία προήδρευσε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η οποία διήρκησε 10 ώρες και 20 λεπτά στο Προεδρικό Μέγαρο Τσανκαγιά έδειξε για μια ακόμη φορά την σοβαρότητα της Τουρκίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε για πρώτη φορά ο κ. Νταβούτογλου με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ενώ οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ήταν μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας .

Πολιτική ηγεσία αντίκρυ από την Στρατιωτική ηγεσία να συσκέπτονται και συναποφασίζουν μετά από 10 ώρες συνεδρίασης για θέματα όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος σίγουρα είναι παράδειγμα προς μίμηση .Στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει ότι θα στείλει φρεγάτα στην Κύπρο και η κυβέρνηση τοποθετεί νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας εν μέσω κρίσης που θα χρειαστεί ένα τρίμηνο και βάλε μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το μόνο παρήγορο από όλα όσα συμβαίνουν είναι ότι με την Άσκηση Πυρπολητής φάνηκε για άλλη μια φορά πόσο ικανά στελέχη έχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις και πόσο υπολογίσιμη δύναμη είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε.

Κάθε κυρίαρχο κράτος που επιθυμεί να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τις γεωπολιτικές εξελίξεις προς όφελος του οφείλει να διατηρεί ένα όργανο που να ασχολείται ενδελεχώς με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων. Στην παρούσα φάση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε εξέλιξη το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος μηχανισμός παραγωγής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πάντοτε συμμετείχε ως χώρα-κλειδί στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής κατόρθωνε διαχρονικά να λειτουργεί σταθεροποιητικά. Σήμερα όμως, συμμετέχει ενεργά ως κύριος παίκτης ιδιοκτήτης ικανών όπως εκτιμάται, ενεργειακών κοιτασμάτων, εκτιθέμενη έτσι η ίδια στο σκληρό ανταγωνισμό συμφερόντων ισχυρών ενεργειακών ομίλων και των κυβερνήσεων πίσω από αυτούς. Βιώνουμε την έναρξη μιας ιστορικής περιόδου με νέες παραμέτρους όπου ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι πολιτικές αποφάσεις του σήμερα θα καθορίσουν τη θετική ή αρνητική πορεία της χώρας στο μέλλον . Η ευθύνη αυτή που βαρύνει τη σημερινή Ελλάδα είναι ιστορικής σημασίας και πρέπει να αποκτήσει άμεσα δίχως άλλη καθυστέρηση Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας απευθείας υπαγόμενο στον Πρωθυπουργό με γνωμοδοτική αρμοδιότητα αυξημένου κύρους.

Είναι μεταρρύθμιση χαμηλού κόστους αλλά αυξημένης απόδοσης



Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) θα πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και θα αποτελείται κατ αρχήν από τον Πρωθυπουργό τους Υπουργούς Εξωτερικών –Άμυνας -Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη από τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ της ΕΛ.ΑΣ του Λ.Σ και τον Διοικητή της ΕΥΠ. Υπό την εποπτεία του ΣEΑ πρέπει να λειτουργούν επιμέρους επιτροπές ειδικότερων συμβούλων που θα απαρτίζουν τις λεγόμενες ομάδες επισκόπησης, ανάλογα του εκάστοτε προς εξέταση θέματος, είτε κατά γεωγραφικό χώρο, (π.χ Μέση Ανατολή Ουκρανία) είτε κατ΄ αντικείμενο (π.χ. λαθρομετανάστευση τρομοκρατία κ.λπ.). Στις ομάδες επισκόπησης συμμετέχουν ανώτατοι υπάλληλοι βοηθούμενοι με ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.

Κύριος στόχος του Συμβουλίου θα είναι η επεξεργασία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών που αφορούν τα εθνικά ζητήματα ενδεικτικά όπως Ελληνοτουρκικά Κυπριακό,  Ενεργειακά θέματα, ΠΓΔΜ, Λαθρομετανάστευση και η κατάλληλη προετοιμασία των αρμόδιων Υπουργείων για την αντιμετώπισή τους. Για την επίτευξη όμως του σκοπού αυτού είναι απαραίτητη η συγκρότηση συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα στελεχωθεί αποκλειστικά και μόνον από ανθρώπους ειδικούς επί των συγκεκριμένων ζητημάτων και σε καμία περίπτωση με βάση κομματικά κριτήρια.

Τέλος η κατάργηση του ΚΥΣΕΑ είναι προαπαιτούμενο καθώς ουδέποτε στελεχώθηκε από ανθρώπους ειδικούς και ικανούς που βοήθησαν την πολιτική ηγεσία στη λήψη αποφάσεων. Έχει φτάσει πλέον ο καιρός που όλοι διαπιστώνουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος αλλά και τις εγκληματικές προσωπικές πολιτικές που ασκούσε μόνος του ο κάθε Υπουργός.


*O Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ανώτατος Αξιωματικός εν Αποστρατεία 
 ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση 



Πηγή : www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου