Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

United Nations » Τί είπε τελικά ο Νορβηγός Αιντε στους Τούρκους…

United Nations » Τί είπε τελικά ο Νορβηγός Αιντε στους Τούρκους…
Τί είπε τελικά ο Νορβηγός Αιντε στους Τούρκους…

Τί είπε τελικά ο Νορβηγός Αιντε στους Τούρκους…

November 1, 2014 2:00 am
Διευκρινίσεις σχετικά με απόψεις τις οποίες φέρεται να εξέφρασε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ασπεν Μπαρθ Άιντε στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Αποστόλη Ζουπανιώτη.
Οι απόψεις αυτές περιέχονταν σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση και μεταδόθηκαν ως δηλώσεις του ειδικού συμβούλου. Μεταξύ άλλων, φερόταν να δηλώνει πως το Κυπριακό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και αν προστεθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων, θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ. ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι αυτά που αποδίδονται στον κ. Άιντε είναι πράγματα που δηλώνει σταθερά. Ότι αν οι πλευρές δεν είναι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θα υπάρξει λύση. Και αυτή τη στιγμή το πρόβλημά τους μεγαλώνει και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
«Ξεκάθαρα, δεν έχει υποστηρίξει την εισαγωγή νέων θεμάτων στο τραπέζι, αλλά οι πλευρές χρειάζεται να βρουν τρόπο να επιλύσουν τον παρόν αδιέξοδο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες».
Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ με την ανακοίνωση παρουσιάζει αποσπασματικά κάποιες από τις απόψεις του κ. Άιντε, με τρόπο που να δείχνει ότι ευνοεί τις τουρκικές θέσεις να τεθούν τα ενεργειακά στο τραπέζι των συνομιλιών κι να δημιουργήσει αντιδράσεις σε βάρος του ειδικού συμβούλου, εν όψει των επισκέψεών του σε Αθήνα και Λευκωσία, από τις 5-7 Νοεμβρίου.
Άλλη πηγή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η τουρκική ηγεσία ανέφερε στον Άιντε ότι οι ενέργειές της είχαν στόχο να καταστεί σαφές πως μετά τη λύση τα οφέλη από την ενέργεια θα μοιραστούν και στις δύο κοινότητες.
Πάντως, συνομιλητές του Νορβηγού πρώην υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν ότι στις προτάσεις του για αποκλιμάκωση της έντασης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας «δεξαμενής σκέψης» με συμμετοχή μελών κι από τις δύο κοινότητες, για να αναλυθούν τα οφέλη που θα έχουν και οι δύο από τους ενεργειακούς πόρους.
Πηγή: http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου