Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τελευταίο αντίο από τους Έλληνες της Μολδαβίας στον Βασίλη Ανεστιάδη

18 Νοεμβρίου 2014, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοεμβρίου 2014, 14:51

Τελευταίο αντίο από τους Έλληνες της Μολδαβίας στον Βασίλη Ανεστιάδη

  • Τελευταίο αντίο από τους Έλληνες της Μολδαβίας στον Βασίλη Ανεστιάδη
Του Νίκου Σιδηρόπουλου – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Πριν από λίγες μέρες, στις 15 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του Κισινάου, πρωτεύουσας της Μολδαβίας, αποχαιρέτησαν στο Κεντρικό Νεκροταφείο της πόλης τον ακαδημαϊκό Βασίλη Ανεστιάδη.
Ο Ανεστιάδης, που απεβίωσε στις 13 Νοεμβρίου σε ηλικία 86 ετών, ήταν διδάκτωρ της Ιατρικής, καθηγητής και ακαδημαϊκός, πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου επί 23 συναπτά έτη. Η είδηση για το θάνατό του έφτασε σε μας εδώ στη Μόσχα από τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Μολδαβίας «Ελευθερία», Βλαντίμιρ Γιανίεβ.
Την απώλεια του Ανεστιάδη σημείωσαν με ανακοινώσεις τους ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Γιούρι Λιάνκε, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάι Τίμοφτι και ο πρόεδρος της Βουλής Ιγκόρ Κόρμαν, αναδεικνύοντας την αυτοθυσία με την οποία εργάστηκε ο Ανεστιάδης για την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης.
«Με το θάνατο του ακαδημαϊκού Βασίλη Ανεστιάδη η χώρα έχασε μια μεγάλη προσωπικότητα, άξιο εκπρόσωπο της διανόησης και φλογερό πατριώτη, και η ιατρική επιστήμη έχασε έναν ταλαντούχο επιστήμονα, καθηγητή, συνεχιστή της «χρυσής γενιάς» της εθνικής ιατρικής σχολής. Η ηγεσία της χώρας είναι δίπλα στην οικογένεια Ανεστιάδη».

Από αφιέρωμα της μολδαβικής τηλεόρασης
Συλλυπητήρια τους για το θάνατο του Βασιλείου Ανεστιάδη εξέφρασαν και ελληνικές οργανώσεις από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο εκλιπών ήταν ένας από τους πρωτεργάτες και ιδρυτές του συστήματος διδασκαλίας της ιατρικής στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Έγινε ένας από τους νεότερους ακαδημαϊκούς της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων ακαδημιών ανά τον κόσμο. Στη Μολδαβία είχε τιμηθεί με παράσημο.
Ο Βασίλης Ανεστιάδης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1928 στο χωριό Σαρατένι της Μολδαβίας. Το 1951 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Κισινάου και το 1958 έγινε προϊστάμενος του τμήματος παθολογικής ανατομίας. Το 1963 αναδείχτηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου.

http://www.pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου