Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Είναι ρεαλιστική η απομείωση του χρέους;



Είναι ρεαλιστική η απομείωση του χρέους;
Είναι ρεαλιστική η απομείωση του χρέους;
Είναι ρεαλιστική η απομείωση του χρέους;
November 19, 2014 2:43 am
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΑΚΟΥ
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα εκείνων που διαφωνούν με την εναλλακτική πολιτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ότι αυτή η γραμμή, που εκφράζεται κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ρεαλιστική και κατά συνέπεια δεν θα έχει καμιά τύχη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η μη βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί αιχμή αυτής της πολιτικής. Η πρόσφατη θέση του Ντράγκι ότι δεν θα ήταν “ούτε αναγκαίο ούτε χρήσιμο” το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει τη σημασία της και δεν πρέπει να υποτιμάται. Ωστόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να προαναγγείλει το κούρεμα, ακόμη κι αν η πολιτική του κινείται στην κατεύθυνση της απομείωσης.
Η ΕΚΤ έχει ήδη υπερβεί το Σύμφωνο Σταθερότητας με την παρέμβασή της για τη διάσωση του ευρώ, έχει προαναγγείλει μία ακόμη υπέρβαση, την αγορά ομολόγων, και έχει παρέμβει στην περίπτωση της Ελλάδας,της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Επομένως η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει τουλάχιστον τρεις φορές “μη συμβατικά” μέσα, ενώ είναι γνωστή η φράση του Ντράγκι πως θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” προκειμένου να σώσει το ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι και για το προηγούμενο κούρεμα, το γνωστό PSI, η ΕΚΤ δεν συμφωνούσε αρχικά. Πριν από δυόμισι μήνες το ινστιτούτο Bruegel, το οποίο συμβουλεύεται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε κρίσιμες αποφάσεις, προειδοποιούσε: “Μπορεί να πρέπει να ταχθείτε υπέρ της αλλαγής του προφίλ του χρέους ή ακόμη και της αναδιάρθρωσής του εάν δεν είναι βιώσιμο”.
Μάλιστα, και πριν από το PSI (Ιανουάριος 2011) είχε προειδοποιήσει ότι αν το κούρεμα γινόταν άμεσα θα αρκούσε μείωση κατά 40%, ενώ αν καθυστερούσε θα έπρεπε να φτάσει στο 60%. Γνωστή είναι επίσης η θέση του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ προ μηνός και ο Χανς – Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifoo, τάχθηκε υπέρ του κουρέματος. “Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών” είπε ο γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις εκπλήσσοντας τους πάντες.
Προφανώς υπάρχει και η σκληρή γραμμή, που εκφράζει σήμερα δημοσίως ο Σόιμπλε, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και για το προηγούμενο κούρεμα ο Σόιμπλε ήταν αντίθετος στην αρχή, ενώ στη συνέχεια έγινε ο πρωταγωνιστής ανεβάζοντάς το από το 40% στο 53%.
Σήμερα, που σχεδόν το 85% του χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, ίσως είναι ευκολότερη η απομείωσή του με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι χώρες που έχουν δανείσει τη χώρα μας. Τρόποι υπάρχουν, και έχουν κατατεθεί στο τραπέζι. Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη ενόσω η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα “παράλληλο σύμπαν” όσον αφορά την οικονομική πολιτική και όσο δεν διαμορφώνεται κοινή στάση των χωρών του Νότου (ήδη το ιταλικό χρέος ξεπέρασε το 130% του ΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου