Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κυπρος » Αποχώρηση Μπαρμπαρός, αντάλλαγμα φυσικό αέριο;



Κυπρος » Αποχώρηση Μπαρμπαρός, αντάλλαγμα φυσικό αέριο;
Αποχώρηση Μπαρμπαρός, αντάλλαγμα φυσικό αέριο;
Αποχώρηση Μπαρμπαρός, αντάλλαγμα φυσικό αέριο;
November 6, 2014 2:08 pm
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φόρμουλα για να εκτονωθεί η κρίση και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες  μετέφερε στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άινταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φόρμουλα αφορά την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.Τούτο, το τελευταίο, φαίνεται να αφορά τη συγκρότηση μιας επιτροπής ή δεξαμενής σκέψης, που θα αποτελείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η λειτουργία και οι όροι που θα διέπουν αυτό το όργανο θα συζητηθούν μεταξύ των δυο πλευρών καθώς εγείρονται μια σειρά από ζητήματα.
Είναι, πάντως, προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να βρουν τρόπους που να ικανοποιήσουν την τουρκική επιδίωξη για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση και την συμπερίληψη του κεφαλαίου αυτού στη διαδικασία, έστω και έμμεσα. Είναι δε πρόδηλο από όσα αναφέρει ο κ. Άιντα, πως το πρόβλημα που προκαλεί την κρίση δεν είναι μόνο η παρουσία του «Μπαρμπαρός».
Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, ο οποίος χθες είχε στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ Βενιζέλο και σήμερα συνέχισε στη Λευκωσία, είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή στις συνομιλίες. «Αυτό σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Η παρουσία του ‘Μπαρμπαρός’ είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες» δήλωσε και έσπευσε να επισημάνει τα εξής: «Πρέπει όμως όλοι στην Κύπρο να πιστεύουν αξιόπιστα ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων αφορά σε όλο το νησί και όχι μόνο μέρος του νησιού, αλλά και να υπάρξει ένας εποικοδομητικός τρόπος να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου οι δύο πλευρές μπορούν να σκεφτούν επί του κοινού μέλλοντός τους που θα αφορά και στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.» Ο Άιντε έκανε λόγο για «ένα πακέτο ιδεών που είναι αλληλοσυνδεδεμένες και προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε». Αυτές θα συζητηθούν με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, είπε. Απέφυγε επιμελώς να δώσει λεπτομέρειες, έχουν διαρρεύσει όμως πολλά σημεία από τις επαφές που είχε πριν από μια εβδομάδα στην Άγκυρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι  η Αθήνα στηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών «στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014» με το Κοινό Ανακοινωθέν. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως «να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ρωτήθηκε κατά πόσο η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Ο  κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η  « παρουσία του «Μπαρμπαρός» και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο».
* Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ `Αιντα είχε χθες ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.  Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. `Αιντα τηλεφώνησε στον κ. Ερογλου προτού μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να ακούσει ξανά τις απόψεις της τ/κ πλευράς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ CNA-ΚΥΠΕ
Πηγή mignatiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου