Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πληροφορίες για την ατζέντα της επικείμενης συνάντησης Πούτιν-Αναστασιάδη στη Μόσχα

Κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου στη Μόσχα

Συμφωνίες για την άμυνα, την οικονομία και τον πολιτισμό θα υπογράψουν Πούτιν - Αναστασιάδης

Συμφωνίες για την άμυνα, την οικονομία και τον πολιτισμό θα υπογράψουν Πούτιν - Αναστασιάδης
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την ατζέντα της επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών

Σειρά διμερών συμφωνιών που, μεταξύ άλλων, θα αφορούν στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάντσι, τονίζοντας ότι οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, παρά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ και την κρίση στην περιοχή της Κύπρου.



Ο κ. Οσάντσι έγινε σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό, τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, τις διμερείς σχέσεις, τα προβλήματα στην περιοχή, καθώς και το θέμα επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής μετέφερε στον Ρώσο πρέσβη την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραδοσιακή και συνεπή στήριξη της Ρωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Περιγράφοντας την στήριξη αυτή, ο κ. Ομήρου χρησιμοποίησε την ελληνική ρήση «ο φίλος τον φίλο εν κινδύνοις γιγνώσκει».

«Και η Ρωσία ήταν ένας φίλος, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της κυπριακής ιστορίας» τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ανανέωσε την πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Δούμας για να επισκεφθεί την Κύπρο, σε ανταπόδοση της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Οσάντσι αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, λέγοντας ότι «σχεδιάζουμε αυτή την επίσκεψη και ετοιμάζουμε πολλές συμφωνίες να υπογραφούν στη Μόσχα».

«Και ευχόμαστε να γίνει αυτή η επίσκεψη πιο καρποφόρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάμε και στην Κύπρο και στη γύρω περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα όπως «η επίσκεψη στη Μόσχα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, γιατί χρειάζεται και ανάπτυξη και των οικονομικών και πολιτιστικών και στρατιωτικών και αμυντικών και άλλων και γι' αυτό ελπίζουμε αυτή η επίσκεψη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα».

Σε ερώτηση για το ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν κατά την επίσκεψή του προέδρου Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Οσάντσι είπε ότι υπάρχουν τρεις ή τέσσερις συμφωνίες σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και τρεις ή τέσσερις στον πολιτιστικό τομέα.

Δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό, καθότι το θέμα αυτό συζητείται με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν μια περαιτέρω εμβάθυνση της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία αντιβαίνει των σχέσεων με την ΕΕ, ο κ. Οσάντσι είπε ότι η Ρωσία έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις.

«Και θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις σχέσεις, παρά τις κυρώσεις, παρά τις κρίσεις, όχι μόνον στην Ουκρανία, και σε αυτήν την περιοχή» κατέληξε.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου