Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Παύλος Φύσσας Ένας χρόνος από την δολοφονία που συντάραξε την Ελλάδα



Παύλος Φύσσας Ένας χρόνος από την δολοφονία που συντάραξε την Ελλάδα

18 Σεπτεμβρίου 2014 | 07:20
youtube_iconprint
A+ A-
Ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώνεται εν ψυχρώ από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι. Η είδηση συντάραξε το πανελλήνιο... Η δολοφονία που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο ράπερ Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα
Killah P), έπεσε νεκρός, έπειτα από συμπλοκή με ομάδα οπαδών της Χρυσής Αυγής, αφού δέχτηκε τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας, ενώ είχε ακόμη τις αισθήσεις του, υπέδειξε στους αστυνομικούς τον Γιώργο Ρουπακιά, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ως δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη και στη συνέχεια ομολόγησε την πράξη του.

Ημέρα μνήμης με συγκεντρώσεις, πορείες και συναυλίες η σημερινή για τον 34χρονο Παύλο Φύσσα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου 2013 όταν ο ράπερ με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο
Killah P, τη σύντροφο του και την παρέα του παρακολουθούσε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια στο Κερατσίνι. Γνωστός για την αντιφασιστική δράση του ο Παύλος Φύσσας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του, είχε στοχοποιηθεί από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στις 23:57 η αστυνομία δέχθηκε κλήση ότι μία ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκε στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Π. Τσαλδάρη. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί είδαν τον Παύλο Φύσσα μαχαιρωμένο στο στήθος και πριν χάσει τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά για την επίθεση με το μαχαίρι.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Οι επόμενες ημέρες
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όπως αποκαλύπτεται, ο Ρουπακιάς δεν βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Έφτασε εκεί, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε, αποφασισμένος για τα πάντα.

Η προανάκριση φέρνει στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο. Νικαίας, ο οποίος στην συνέχεια συνομίλησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.
Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά την δολοφονία υπήρξε συχνή επικοινωνία και με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. Όλοι οι παραπάνω προφυλακίζονται με κατηγορίες είτε σχετικά με τη δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Επιπλέον, προφυλακισμένοι για την υπόθεση είναι ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία, καθώς και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.

Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας
Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1979 ο Παύλος Φύσσας ανέπτυξε γρήγορα αγάπη για τη μουσική. Ακολούθησε τον πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και ασχολήθηκε με παρόμοιες εργασίες από το 1998 έως το 2003. Εντάχθηκε στο Συνδικάτο Μετάλλου και από τα 18 χρόνια του ασχολήθηκε με την low bap μουσική. Μέσα από τη μουσική του ο Παύλος Φύσσας αναφερόταν στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τη βία και την καταστολή, ενώ είχε έντονη αντιφασιστική δράση.
Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει έντονη αντιφασιστική δράση.

Μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του
Στο πεζοδρόμιο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παύλος Φύσσας, χτυπημένος από το μαχαίρι μέλους της Χρυσής Αυγής, θα δεσπόζει από σήμερα μια επιτύμβια στήλη, που όλοι φιλοδοξούν να αποτελέσει μνημείο-ταφόπλακα του μίσους, του φασισμού και κάθε μορφής ρατσισμού...

«Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ
KILLAH ΦΥΣΣΑ, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του, με μόνα όπλα τις ιδέες και τα ιδανικά του… Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά… όρθιος, σε δημόσια θέα…», αναφέρεται στο μνημείο.
Συγκεντρώσεις και πορείες
Σήμερα στις 3 το μεσημέρι στη λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Παύλου Φύσσα. Στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου, στην οποία θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Ειρηνικές εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται και στις μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα.
Την Παρασκευή στις 17:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συναυλία των «Φίλων του Π. Φύσσα».

Πηγή: madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου