Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Κυπρος Βρετανικές πλάτες για αναβάθμιση των κατακτητών - του Κώστα Βενιζέλου



Κυπρος Βρετανικές πλάτες για αναβάθμιση των κατακτητών
Βρετανικές πλάτες για αναβάθμιση των κατακτητών
Βρετανικές πλάτες για αναβάθμιση των κατακτητών
September 11, 2014
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η τουρκική πλευρά επιχειρεί ήδη να κεφαλαιοποιήσει τις επαφές Ναμί στο Λονδίνο ενώ στην Ουάσινγκτον αποφεύγουν επιμελώς να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα επαφών του, λόγω αντιδράσεων.
Είναι σαφές πως το Φόρεϊν Όφις έχει προσφέρει πλάτες και βήμα στην τουρκική πλευρά για να αναδείξει την πολιτική της και να εκμεταλλευτεί τις επαφές, εντάσσοντάς τις,  στην υπηρεσία των σχεδιασμών για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Σημειώνεται ότι η Λευκωσία, η οποία ενοχλήθηκε από τις βρετανικές μεθοδεύσεις, κινείται ώστε η δυσφορία της να εκφρασθεί εντονότερα. Επί του παρόντος εξετάζονται διάφοροι τρόποι. Ιδιαίτερα, στη Λευκωσία θεωρούν πως η στάση του Λονδίνου αλλά και της Ουάσινγκτον, εάν ακολουθήσει την ίδια πορεία, χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού προς μια χώρα, την οποία θεωρούν «στρατηγικό σύμμαχο». Παραπέμπουν δε στις αναφορές του Αμερικανού Αντιπροέδρου αλλά και του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, όταν επισκέφθηκαν το νησί.
Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων για αξιοποίηση των επαφών αυτών είναι και οι δηλώσεις του ίδιου του Οζντίλ Ναμί, τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, οι αγγλοαμερικανοί προτιμούν να προωθήσουν για ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.
Ο Οζντίλ Ναμί, σε δηλώσεις του στο παράνομο Μπαϊράκ, αξιολόγησε το ταξίδι του στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως έχει ενημερώσει τους συνομιλητές του για τη διαδικασία των συνομιλιών. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις συναντήσεις που είχε επιτέθηκε κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Υπουργό Δικαιοσύνης Simon Hughes, του ζήτησε  να μη παραμείνει σιωπηλός στις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στη συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Υπεύθυνο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις David Lidington ήγειρε «το θέμα της αποτυχίας της ΕΕ όπως τηρήσει τις υποσχέσεις της προς στους Τουρκοκυπρίους και την άρση της απομόνωσης που τους επιβλήθηκε». Υπενθυμίζεται ότι ο Ναμί συναντήθηκε, μεταξύ άλλων και με τον σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σε σχέση με το επίπεδο επαφών που θα έχει ο Ναμί στις ΗΠΑ και στο χώρο που θα πραγματοποιηθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εισπράξεις αντιδράσεις για την πρόθεσή της να υποδεχθεί σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Λευκό Οίκο το Ναμί. Και, όπως πληροφορούμαστε, οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την ελληνική ομογένεια. Ενδεικτική είναι και η δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κυπριακό Πρακτορείο, όπου παραπέμπει σε επαφές στη Νέα Υόρκη και όχι στην Ουάσινγκτον.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τις πληροφορίες ότι ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί θα έχει συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συναντήσεις προς ανακοίνωση, πρόσθεσε: «Στα περασμένα χρόνια, Αμερικανοί επίσημοι είχαν την ευκαιρία στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ να συναντούνται στη Νέα Υόρκη με επιφανείς αντιπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παρόμοιες συναντήσεις ενισχύουν την αμερικανική υποστήριξη στις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις του κυπριακού, οι οποίες στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Νέα ψυχρολουσία από Νταβούτογλου
ΜΕΤΑ την ψυχρολουσία που δέχθηκαν οι εν δυνάμει μεσολαβητές από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, κανείς δεν επενδύει στην κάθοδο του Νταβούτογλου. Ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μεταβαίνοντας  στα κατεχόμενα την προσεχή Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου.
Η τελευταία επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προτού επισκεφθεί την νήσο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Joe Biden. Τότε καθόρισε και το τοπίο με την απόρριψη από τουρκικής πλευράς της πρόταση για είσοδο ειδικών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου