Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ 04.09.2014

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΩΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ 04.09.2014
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
Οι «σκληρές» διαπραγματεύσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποδείχθηκαν φρούδες και φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι δήθεν κόκκινες γραμμές απέναντι στους δανειστές έσβησαν από το χάρτη πριν ακόμη η Ελληνική αντιπροσωπεία προσγειωθεί στην Γαλλική πρωτεύουσα.
Αλλά και το δήθεν διαπραγματευτικό σχέδιο που επεξεργάστηκε το Μαξίμου δεν ήταν παρά ένα ελάχιστο πρόγραμμα χωρίς ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για τη διευθέτηση του χρέους που τόσο πολύ είχε διαφημιστεί πριν από τις ευρωεκλογές.
Μια άλλη όμως Ελληνική κυβέρνηση η οποία θα στηριζόταν στις δυνάμεις του αντιμνημονικακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα. Μια απόφαση που έλαβε τη μορφή Ψηφίσματος 28 σελίδων το οποίο υιοθετήθηκε στις 13 Μαρτίου 2014, μόλις δύο μήνες πριν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, με κύριο χαρακτηριστικό την καταγγελία της πολιτικής της τρόικας η οποία οικονομικά διέλυσε την Ελλάδα και φτωχοποίησε το λαό μας.
Οι ευθείες βολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της τρόικας επικεντρώνονται στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, στη μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, κλπ..
Δικέφαλο τέρας
Ειδικότερα στο Ψήφισμα κόλαφος για την τρόικα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια» και «επισημαίνει το απαράδεκτο επίπεδο της ανεργίας, της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων», ενώ παράλληλα τονίζει «ότι η υψηλή ανεργία θέτει σε κίνδυνο τις ευκαιρίες για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη» οδηγώντας παράλληλα σε μαζική μετανάστευση νέων από τις χώρες με μνημόνια και «σε διαρροή εγκεφάλων». Ταυτόχρονα κατακεραυνώνει τα μνημόνια και επισημαίνει ότι απαιτούνται τα κατάλληλα οικονομικά μοντέλα τα οποία θα είναι ειδικά για κάθε χώρα και θα βασίζονται σε συνετές παραδοχές. Παράλληλα επισημαίνει τις ευθύνες του ΔΝΤ για το ζήτημα του περίφημου πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε πλήρη οικονομική καταστροφή την ελληνική οικονομία επισημαίνοντας εν προκειμένω ότι «το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι προέβη σε υποτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στις προβλέψεις του σχετικά με την ανάπτυξη πριν τον Οκτώβριο του 2012» καρφώνοντας παράλληλα στο ζήτημα αυτό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρα και την ίδια την Ένωση (σημείο 43 Ψηφίσματος).
Στη συνέχεια αναδεικνύει τις αντιθέσεις στις πολιτικές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο στο ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή όσο και στο ζήτημα της εσωτερικής υποτίμησης προσπαθώντας να φορτώσει για ευνόητους λόγους τις περικοπές μισθών και συντάξεων στο ΔΝΤ και όχι στην Ε.Ε.
Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι «έχει δοθεί υπερβολικά μικρή προσοχή στην άμβλυνση των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των στρατηγικών προσαρμογής στις χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα», δηλαδή σε μνημόνιο.
Η τρόικα έδρασε σαν χασάπης
Οι κριτικές κατά της τρόικας χτύπησαν κόκκινο όταν ο ισπανός Αλεχάντρο Θέρκας χαρακτήρισε την τρόικα «δικέφαλο τέρας» που επέβαλε δρακόντεια μέτρα λιτότητας και προκάλεσε «κοινωνικό τσουνάμι» καθώς έδρασε «ως χασάπης» .
Η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα οδήγησε στη μείωση των μισθών, των συντάξεων και των εισοδημάτων, περιόρισε τη ζήτηση και την κατανάλωση, συρρίκνωσε το ΑΕΠ κατά 25% φτωχοποίησε τους Έλληνες, γέμισε τη χώρα με στρατιές ανέργων και διέλυσε την Ελληνική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η Ελλάδα μετά το μνημόνιο έλαβε ως δάνεια μέχρι σήμερα το ποσό των 214 δις ευρώ εντούτοις η ανεργία μαστίζει τη χώρα και έχει ξεπεράσει το 1.5 εκατ. συμπολίτες μας.
Εάν όμως τα δανειακά αυτά κεφάλαια είχαν πέσει στην πραγματική οικονομία, η χώρα θα είχε κυριολεκτικά απογειωθεί. Δυστυχώς τα δάνεια αυτά δόθηκαν για την εξόφληση παλαιών επονείδιστων δανείων και είναι ζήτημα αν μετά τη λογιστική τους εγγραφή, που αύξησε το δημόσιο χρέος, έφτασαν τελικά στην πραγματική οικονομία πάνω από 10 δις ευρώ.
Τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο δραματικά καθώς εσχάτως έγινε γνωστό ότι στην πατρίδα μας ήδη 500.000 μισθωτοί αμείβονται πλέον με λιγότερα από 600 ευρώ μικτά μηνιαίως, ενώ το ΑΕΠ έπεσε στα επίπεδα του 2001 και αντιστοιχεί πλέον στο 68,5 % του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ από 86,1% που ήταν το 2009 (Η Καθημερινή 19/8 σ.18).
Η υπαιτιότητα της τρόικας για το κοινωνικό νεκροταφείο που προκάλεσε στην πατρίδα μας είναι πλέον πασιφανής όπως και η δόλια συμπεριφορά της καθώς δεκάδες διακεκριμένοι οικονομολόγοι μεταξύ αυτών και νομπελίστες είχαν έγκαιρα επισημάνει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα είχε το μνημόνιο στην Ελλάδα, πλην όμως ο Τόμσεν και η παρέα του κώφευσαν
Το ύψος της ζημιάς και οι ζημιωθέντες τομείς της οικονομίας πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ποσό που θα μπορούσε να απαιτηθεί ως αποζημίωση είναι πολλαπλάσιο του ύψους των μνημονιακών δανειακών πακέτων των 214 δις ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί.
Οδικός Χάρτης και Φάκελος για τη διεκδίκηση αποζημίωσης
Η τεράστια λοιπόν αυτή οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η πατρίδα μας και ο λαός μας οφείλεται στην αποτυχημένη συνταγή του μνημονίου το οποίο εν γνώση της επέβαλε η τρόικα προκειμένου να συνεχιστεί η υπερχρέωση της χώρας και να βάλει έτσι στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, τον ορυκτό πλούτο και τη δημόσια περιουσία. Μια στρατηγική την οποία είχαμε καταγγείλει από τις στήλες των Επικαίρων ήδη από τον Ιούλιο του 2010. Το γεγονός όμως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό κορυφαίο θεσμικό όργανο της ΕΕ με άμεση πολιτική νομιμοποίηση καθώς εκλέγεται απευθείας από τους λαούς της Ένωσης, ήδη ρητά και κατηγορηματικά με το παραπάνω Ψήφισμα του καταλογίζει στην τρόικα την άμεση ευθύνη για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της πατρίδας μας είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα.
Ιδίως καθώς με το Ψήφισμά του το Ε.Κ. αμφισβητεί το διπλό ρόλο της Επιτροπής ως εκπροσώπου των δανειστών και ως θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. και καταγράφει «σύγκρουση συμφερόντων στην Επιτροπή ανάμεσα στο ρόλο της στην τρόικα και την ευθύνη της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών». Ταυτόχρονα το Ε.Κ. «επισημαίνει περαιτέρω την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του τρέχοντος ρόλου της ΕΚΤ στην τρόικα ως τεχνικού συμβούλου και της θέσης της ως πιστωτή των τεσσάρων κρατών μελών» που τέθηκαν σε μνημόνια, άρα και της Ελλάδας.
Αξιοποιώντας λοιπόν κανείς το εν λόγω Ψήφισμα του Ε.Κ. θα μπορούσε βάσιμα να επισημάνει ότι έχει ήδη ανοίξει αντικειμενικά ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημίωσης της Ελλάδας από την τρόικα και τους δανειστές.
Κατ΄ ακολουθίαν θα πρέπει άμεσα να δοθεί συνέχεια στο παραπάνω Ψήφισμα του Ε.Κ. και να υπάρξει έτσι ένα follow-up που θα θέσει επί τάπητος όχι μόνο την άμεση κατάργηση της πολιτικής της άγριας μνημονιακής λιτότητας αλλά και την πλήρη αποζημίωση της Ελλάδας από την τρόικα και τους δανειστές, όπως ήδη έχουμε επανειλημμένα τονίσει και στην Ελληνική Βουλή.
Αξιοποιώντας λοιπόν τη Συνθήκη για την Ε.Ε., τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. αλλά και σχετική ρήτρα στη δανειακή Σύμβαση Ελλάδας-Χωρών Ευρωζώνης, η πατρίδα μας θα μπορούσε να καταθέσει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. αγωγή κατά της τρόικας και των δανειστών για την επιδίκαση αποζημίωσης τόσο για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που έχει υποστεί κατά τα ανωτέρω, όσο και για ηθική βλάβη (όχι μόνο για τις χιλιάδες αυτοκτονίες που προκάλεσε το μνημόνιο αλλά και για τη διεθνή δυσφήμηση της χώρας μας).
Ο προσδιορισμός του ύψους της αποζημίωσης προϋποθέτει βεβαίως προετοιμασία του σχετικού φακέλου της ζημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα διάφορα εργαλεία που διαθέτει η Επιστήμη.
Παραπομπή της τρόικας
Η δικαστική παραπομπή του Τόμσεν και της παρέας του στο παρελθόν παρουσίαζε ορισμένες δυσκολίες καθώς οι υπάλληλοι της τρόικας, δηλαδή οι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ απολαύουν ευρύτατης προστασίας έναντι των ελληνικών δικαστικών αρχών λόγω της ρήτρας της ασυλίας των υπαλλήλων διεθνών οργανισμών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Η άκαμπτη αυτή θέση του διεθνούς δικαίου άρχισε να ανατρέπεται από τις αρχές του χρόνου μετά την υιοθέτηση με δική μας πρωτοβουλία σχετικής τοπολογίας σε Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
Έτσι καθώς έγινε δεκτή στις 31/1/2014 η παραπάνω σχετική μας τροπολογία για την άρση της ασυλίας της τρόικας και των υπαλλήλων σε περίπτωση παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και σε συνδυασμό με το εν λόγω Ψήφισμα του Ε.Κ. δρομολογούνται πλέον οι διαδικασίες και για την παραπομπή του Τόμσεν και της παρέας του ενώπιον των ελληνικών ποινικών και αστικών δικαστηρίων.    
Πηγή Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου